Preminuo profesor Nikola Asanović | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Preminuo profesor Nikola Asanović

Datum:19.04.2015.

U Bileći je jutros nakon duge i teške bolesti u 61. godini, preminuo profesor, psiholog, magistrant i gospodin Nikola Asanović. Iz ovozemaljskog života je otišao čovjek koji je svojim životom i djelom obilježio kulturni, prosvjetni, novinarski i dostojanstveni oblik postojanja, u svojoj voljenoj Hercegovini, koju je na brojne načine ovjekovječio u svom bogatom, književnom, istraživačkom i prosvjetnom radu i darovao srpstvu.

To što je uradio i postigao u svom kratkom, a bogatom i sadržajnom životu Nikola Asanaović, bilo bi dosta za biografiju čete ljudi, jer on je zdušno, predan , stručno i sa ljubavlju radio više i bolje i duže od nekih timova stručnjaka po raznim oblastima. Sve to je lako nosio sam, i stizao da poslove od Društva srpskih domaćina, hercegovačkih odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ za Hercegovinu i Republiku Srpsku, Ćorovićevih Susreta, Srpskog časopisa „ Nova Zora“, Prosvjetinog kalendara, lične knjige zavještanja, kao monografija; „Kroz istočnu Hercegovinu“, i „Bileća na izvoru Trebišnjice“, čime je jednako bio cijenjen i voljen u Srbiji, Crnoj Gori, i diljem planete gdje su ga Srbi poštovali i voljeli. Akademici, književnici, i obični ljudi kojima je bio okružen cijenjen i voljen podjedenako dijele bol sa njegovom porodicom i ovim za sve velikim gubitkom.

Nikola Asanović je diplomirao na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću 1975. godine i stekao zvanje nastavnika srpskohrvatskog jezika i književnosti a zatim studirao književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Takođe je diplomirao na Defektološkom fakultetu u Beogradu 1986. godine i stekao zvanje specijalnog psihologa i pedagoga. Bio je pri završetku postdiplomskih studija, smjer književnost, na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu − sa magistarskim radom o temi Uređivačka koncepcija Časopisa “Nova Zora“. Predavao je srpski jezik i književnost u bilećkim osnovnim školama 28 godina. Pet godina aktivno se bavio novinarstvom i publicistikom (Javnost, Politika, Intervju, Hercegovac, Ilusrovana politika...u kojima je objavio preko 300 tekstova).

Nikola Asanaović radio je na obnavljanju SPKD “Prosvjeta“ u Bileći 1990. godine, bio je njen predsjednik, a u dva mandata i potpredsjednik Glavnog odbora SPKD “Prosvjeta“− 25 godina rada na polju kulture u sklopu „Prosvjetinog“programa, kako u Bileći i Hercegovini, tako i na nivou Republike Srpske.

Zajedno sa književnikom Radoslavom Bratićem, pokretač je i osnivač Ćorovićevih susreta „Srpska proza danas“, koji se redovno održavaju od 1997. godine i na kojima se dodjeljuje nagrada za najbolje prozno ostvarenje u prethodnoj godini, pisano srpskim jezikom. Svake godine Ćorovićevi susreti „Srpska proza danas“ okuplja eminentne pisce, književne kritičare i istoričare, akademike i univerzitetske profesore.

Zajedno sa Radoslavom Bratićem pokretač je i osnivač Nove Zore, časopisa za književnost i kulturu. Bio je njen sekretar.“Nova Zora“smatra se jednim od najboljih časopisa ove vrste na srpskom jezičkom prostoru.

Pisao je književnokritičke prikaze i osvrte, prigodne književne rasprave i recenzije, od kojih je pedesetak publikovano u različitim glasilima.

Kao potpredsjednik, aktivno je radio u Društvu srpskih domaćina koje djeluje na srpskim prostorima i u čijim je programskim aktivnostima, pored ostalog, srpska kultura, tradicija i nasljedstvo.

Sutra 20. aprila (ponedjeljak) će u Domu kulture u Bileći „Jefto Dedijer“ u 8 i 30 sati ujutru biti održana komemorativna sjednica, a u bilećkoj kapeli će se od 9 i 30 saučešća primati do 14 časova, kada će dobri čovjek Nikola Asanović krenuti ka rodnim Zubcima na vječni počinak kod Crkve „Svete Petke“ ispod Graba, gdje će se sahrana obaviti u 16 časova.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: