Počela Međunarodna naučna konferencija o turizmu: Trebinje jedan od najljepših gradova u BiH | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Počela Međunarodna naučna konferencija o turizmu: Trebinje jedan od najljepših gradova u BiH

Izvor: Radio Trebinje | Datum:23.05.2022.

U Trebinju je danas otvorena četvorodnevna Međunarodna naučna konferencija „Turizam u savremenom evropskom i evroazijskom prostoru - stanje, problemi, izazovi i perspektive“, kojoj prisustvuje više od 100 stručnih naučnika iz regiona i svijeta, a na kojoj će biti predstavljeno preko 60 naučnih radova iz oblasti turizma.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je, na otvaranju konferencije, istakao da impresivan krajolik i bogata turistička ponuda, Trebinje čine rastućom turističkom zajednicom ne samo u državi nego i u regionu.

On je naveo da su Trebinje u 2019. godini posjetili turisti iz čak 94 zemlje svijeta te da je prošle godine zabilježeno preko 100.000 noćenja, a to, istakao je Ćurić, govori da grad na Trebišnjici ima dobru turističku ponudu, smještajne kapacitete kao i druge potencijale za razvoj turizma, koje u narednom periodu namjeravaju još aktivnije razvijati.

„Imajući u vidu ambijentalne vrijednosti Trebinja uvjeren sam da će ova konferencija o turizmu da bude od pomoći u realizaciji novih ciljeva koje smo definisali Strategijom razvoja Trebinja, a koji se prvenstveno odnose na razvoj ruralnog i aktivnog turizma. Prema procjenama stručnjaka, ove dvije komponente su trenutno najkonkurentnije. Budući da su naša sela i danas u velikoj mjeri sačuvana, seoski ambijent kao čuvar nekadašnjeg hercegovačkog života, predstavlja komparativnu prednost Trebinja jer ruralni predjeli sve više privlače pažnju posjetilaca. S druge strane, savremeni čovjek je zainteresovan i za aktivni turizam“, naveo je on.

 

Igor Kalabuhov, ambasador Ruske Federacije u BiH je istakao da je Trebinje jedan od najljepših gradova u BiH, koji privlači svojom atmosferom turiste iz cijelog svijeta.

„Putovanja inspirišu sve pa i nas diplomate da uspostavljamo kulturne, ekonomske i druge kontakte. Jedan od pozitivnih primjera takve saradnje je uspostavljen 2013. godine izmeđuTrebinja i Zujeva, ruske delegacije su više puta obilazile turističke destinacije i vinarije grada. Postoje i dogovori o razmjeni turističkih grupa i pružanju povoljnih uslova tretmana za ruske preduzetnike“, rekao je on.

Smatra da će konferencija dati poseban podsticaj razvoju turizma.

Ministar trgovine i turizma u Vladi RS Suzana Gašić je istakla da je nemjerljiv doprinos akadamske zajednice koja prisustvuje na konferenciji u Trebinju za razvoj turizma te da će na ovom skupu biti doneseni brojni zaključci i preporuke za rad i razvoj turizma.

„Radi se o jednoj oblasti koja zahtijeva ozbiljan pristup. Par godina iza nas je ostavilo traga na turizam, ali nadamo se da će i ova konferencija doprinijeti tome da se što prije oporavimo od svega onoga što smo prošli prethodnih godina i da idemo naprijed”, navela je ona.

 

Obren Gnjato, direktor Visoke škole za turizam i hotelijerstvo Trebinje je istakao da je ovo veliki dan za Trebinje, RS i veliki dan za nauku. Naveo je da će zaključci sa ove konferencije biti dobra podloga za razvoj RS, regiona i šire.

“Cilj konferencije je razmjena iskustava koji su neophodni za razvoj turizma. Pandemija, globalni procesi sve to utiče na promjene u tokovima turizma kod nas i u svijetu. Upravo zato su ovdje naučni radnici iz svih krajeva svijeta, da donesemo zaključke kako na što bolji način da prilagodimo turistička kretanja novim procesima”, rekao je Gnjato.

Miroljub Milinčić, direktor Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji i profesor geografskih nauka je istakao da će ova konferencija umnogome doprinijeti zbližavanju dva naroda, dvije kulture, uspostaviti bolje upoznavanje i bolje prožimanje.

“Prostor Ruske Federacije je preko 300 miliona ljudi sklonih putovanjima i kulturi, a prostor Balkana, naših država, ima mnogo toga da im ponudi. Računamo da ćemo na toj interakciji ostvariti veliki priliv turista koji se dugo zadržavaju, a neki bi rekli i mnogo troše”, pojasnio je on.

Stevan Stanković, profesor emeritus sa Geografskog fakulteta, koji je govorio o elementima i faktorima turističke valorizacije prostora, je naveo da turizmu u Srbiji i okolnim zemljama nedostaje infrastruktura. Trebalo bi privući turiste bolje platežne moći! Kako - profesor podvlači - samo dobrom organizacijom.

“Nemamo turiste iz bogatih zemalja, turiste velikih platežnih mogućnosti. Moramo ih pridobiti boljom organizacijom od najvišeg državnog nivoa do lokalne sredine”, rekao je profesor Stanković.

Narednih konferencijskih dana, naučnici će govoriti i o kulturnom nasljeđu u funkciji razvoja turizma i međunarodne saradnje, turizmu u savremenom prostorno-planerskom kontekstu, makroekonomskim aspektima turizma, ljudskim resursima i alternativnim oblicima turizma.

Organizatori Međunarode naučne konferencije „Turizam u savremenom evropskom i evroazijskom prostoru - stanje, problemi, izazovi i perspektive“ su Visoka škola za turizam i hotelijerstvo Trebinje, Geografski fakultet Univerziteta u Beograu i Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: