Grad Trebinje spreman da finansijski pomogne opštine Ljubinje i Berkovići | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Grad Trebinje spreman da finansijski pomogne opštine Ljubinje i Berkovići

Izvor: radio Trebinje | Datum:25.05.2022.

Grad Trebinje saglasan je da se finansijski pomogne zemljotresom pogođenim opštinama Berkovići i Ljubinje u skladu sa mogućnostima, iz sredstava budžetske rezerve.

Ovo je saopštio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, odgovarajući na prijedlog odbornika SDS-a Ilije Mastilovića da se na dnevni red današnjeg skupštinskog zasjedanja uvrsti zaključak o pružanju finansijske pomoći od po 10.000 KM opštinama Berkovići i Ljubinje, koji većinom glasova nije prihvaćen.

„Svi treba da budemo solidarni i jedinstveni sa građanima Berkovića i Ljubinja. Prvog dana, po zemljotresu, sve naše spasilačke jedinice bile su u ovim opštinama, kako bismo pružili pomoć. Bez skupštinske odluke, kao gradonačelnik, mogu relokacijom, iz sredstava rezerve da uputimo finansijsku pomoć ovim opštinama, u skladu sa našim mogućnostima. U pitanju je novac građana Trebinja, moramo najprije da izađemo u susret našim građanima, imamo više od 200 zahtjeva za nadoknadu štete od zemljotresa“, kazao je Ćurić.

On je podsjetio da komisije za procjenu šteta, koje su u koordinaciji sa načelnicima zemljotresom pogođenih opština i republičkim organima, još nisu završile rad.

„Već su najavljivani određeni vidovi podrške, kad se završi rad nadležnih komisija zauzećemo stav, bićemo solidarni u svakom slučaju“, naveo je gradonačelnik Trebinja.

Ilija Mastilović, odbornik SDS-a zapitao je zašto se ne može donijeti skupštinski zaključak o finansijskoj pomoći Berkovićima i Ljubinju, kao što je to učinjeno kada je zemljotresom pogođena Kostajnica.

Zdravko Butulija, odbornik SNSD je istakao da nema dileme da se opštinama pogođenim zemljotresom treba pomoći.

„Apsolutno smo saglasni da se pomogne opštinama Berkovići i Ljubinje, koje su pogođene zemljotresom, prijedlog Ilije Mastilovića je na mjestu, kao i odgovor gradonačelnika Mirka Ćurića. Kad je zemljotresom pogođena Kostajnica, Trebinje nije pretpjelo štetu. Skupštinski zaključak o finansijskoj pomoći nije potreban, postoje sredstva rezerve, koje se mogu usmjeriti i bez skupštinskog zaključka, tako će sigurno i biti“, pojasnio je Butulija.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: