Obilježavanje 30 godina Vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane VRS | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Obilježavanje 30 godina Vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane VRS

Izvor: RTRS | Datum:26.05.2022.

Na banjalučkom aerodromu Mahovljani sutra će biti svečano obilježeno 30 godina od formiranja Vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane Vojske Republike Srpske, najavljeno je iz Organizacionog odbora za obilježavanje ovog jubileja.
 


Vojska Republike Srpske                                                                                                 Foto: RTRS


Iz Organizacionog odbora za obilježavanje ovog jubileja svim veteranima ovog sastava čestitali su jubilej i pozvali ih da prisustvuju svečanosti na zapadnom-vojnom dijelu aerodroma Mahovljani.

Pukovnik Milan Stojanović, jedan od članova Organizacionog odbora, rekao je za Srnu da je veliki doprinos ViPVO u odbrani srpskog naroda i stvaranju Republike Srpske i da su bili prvi koji su ratovali sa NATO-om.

- Prema obavještajnim podacima iz komande NATO u Briselu i pisanju lista Vašington post, ViPVO je tokom NATO agresije na Republiku Srpsku ukupno uništio 32 letjelice NATO /aviona i helikoptera/, od kojih su neki pali u more ili na teritoriju zemalja u okruženju - rekao je Stojanović.

On je istakao da su ViPVO poseban doprinos dali u Operaciji Vojske Republike Srpske "Koridor", operaciji "Kiseonik" ili "12 beba", kao i neprijateljskim operacijama "Una-95" i "Sana-95".

- Avijacijske jedinice ViPVO su tokom rata 1992-1995. izvršile 1.357 borbenih letova - sa 933 časa naleta, a helikopterske jedinice su izvele 516 borbenih letova i uništile 432 neprijateljska cilja, te više od 6.000 letova pri kojima su prevezle 11.522 lica, od kojih više od 80 odsto ranjenika sa prvih linija sukoba, kao i 924 tone različitog tereta - precizirao je Stojanović.

On je dodao da je u toku rata 1992-1995. godine iz ViPVO poginulo 57 pripadnika, od kojih 29 vojnika i 28 starješina, napomenuvši da se za još četiri pripadnika ovog vida Vojske Republike Srpske još ništa ne zna.

Vazduhoplovci sa ponosom ističu da su se sve jedinice i borci ViPVO tokom rata u BiH potpuno pridržavali odredaba međunarodnog ratnog prava i da nijedan pripadnik vida ViPVO nije optužen pred Haškim tribunalom.

- Bili smo i ostali profesionalci - nismo gađali i uništavali civilne objekte i kolone izbjeglica, kao neki na Petrovačkoj cesti ili na putu Novi Grad-Prijedor kod Svodine - ističu vazduhoplovci.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: