Foča spremna za Svjetsko rafting prvenstvo | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Foča spremna za Svjetsko rafting prvenstvo

Izvor: RADIO FOČA | Foto: RADIO FOČA | Datum:28.05.2022.

Foča je spremna za najveći sportski događaj ove godine-Svjetsko rafting prvenstvo. Nakon prvog dijela prvenstva na rijeci Vrbas u Banjaluci, najbolji svjetski rafteri u Foču dolaze 30. maja. Na Tari će 1. juna voziti najatraktivniju takmičarsku disciplinu-spust. Nakon takmičenja, u večernjim časovima, na platou Akva parka „Ušće“ biće proglašeni pobjednici čime će rafting prvenstvo svečano biti zatvoreno.

Organizatori prvenstva u Foči obavljaju posljednje pripreme i ne sumnjaju da nas u narednih nekoliko dana očekuje zanimljivo takmičenje i dosta zabave.

-Takmičari dolaze u Foču 30. maja, između 17.00 i 18.00 časova. Biće im priređen doček na Gradskom trgu, dočekaće ih naši sugrađani, sportski klubovi i Opština Foča, uz osvježenje i mali prigodan program. Nakon toga, odlaze u rafting kampove u kojima su smješteni, na lokaciji Bastasi i oko Bastaha. Naši rafteri su im domaćini, pravi domaćini, jer su preuzeli na sebe smještaj i ishranu učesnika i sve što im je neophodno. Ovo je bvrlo ozbiljan događaj i nama je čast da smo zajedno sa Banjalukom domaćini-rekao je za Radio Foču, član Organizacionog odbora Igor Ćurčić.

Po upoznavanju takmičara sa „suzom Evrope“, odnosno treningu, koji je predviđen za 31. maj, u srijedu, 1. juna uslijediće spust kao najteža disciplina. 

-Početak takmičenja je u 10.00 časova na Brštanovici, a staza se završava na Šćepan Polju, odnosno kod mosta. U srijedu uveče na platou Akva parka „Ušće“ uslijediće dodjela medalja, proglašenje pobjednika i ceremonija svečanog zatvaranja kojoj će prisustvovati svi učesnici, brojni gosti, predstavnici Vlade RS, ambasadori pojedinih zemalja učesnica i predstavnici Svjetske rafting federacije-naveo je Ćurčić.


Nakon ceremonije svečanog zatvaranja Svjetskog rafting prvenstva, takmičari, turisti i gosti moći će da uživaju u koncertima poznatog kragujevačkog benda „Vesele 80-te“ i benda „Paranoid“. Nema sumnje da će ova sportsko-turistička manifestacija proći lijepo i zanimljivo, ističe Ćurčić.

-Vidimo već prema raspoloženju naših raftera i ljudi koji su u samoj organizaciji prvenstva da će sve da teče bez problema. Iščekujemo ovdje takmičare, goste, medije, Foča će im pružiti sve što može, ne neko čudo, jer to nismo u mogućnosti, ali daćemo sve od sebe da ovaj svjetski događaj protekne u najboljem redu, organizaciji i na nivou-kazao je Ćurčić.

Da se radi o jednom od najvažnijih i najvećih događaja, koji je u potpunosti povezan sa onim po čemu je Foča prepoznatljiva-raftingom, naglašava koordinator Svjetske rafting federacije Mirko Davidović.

-Brojni su benefiti ovog događaja kojim ćemo Foču i Taru staviti i utvrditi na mapi svjetskih destinacija, pokazati da smo kadri da priredimo ovakvu manifestaciju, odnosno ucrtati se na mapu onih koji mogu da iznesu svjetska prvenstva. To je značajno zbog budućih sportskih i drugih manifestacija, ali i zbog budućeg razvoja turizma, jer ćemo time staviti ovaj kraj kao pouzdan i siguran za ljude iz cijelog svijeta. Osim toga, sa ovim događajem možemo da razvijemo i niz sportskih klubova koji bi krenuli odavde, odnosno da se bave raftingom kao sportom, da uključimo omladinu, uđemo u škole, ukratko, da razvijamo novi sportski kadar-pojasnio je Davidović.


Na Svjetskom prvenstvu u raftingu nastupa 61 tim iz 22 države. Zemlje učesnice su: Argentina, Australija, Brazil, Bugarska, Kanada, Kostarika, Hrvatska, Češka Republika, Njemačka, Velika Britanija, Mađarska, Indonezija, Japan, Kazahstan, Mongolija, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Letonija, Sjedinjene Američke Države i Bosna i Hercegovina.

Ovo je drugi put da su Foča i Banjaluka, odnosno Tara i Vrbas, domaćini Svjetskog prvenstva u raftingu. Prvi put to je bilo 2009. godine.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: