Ojačati kapacitete lokalnih zajednica i organizacija civilnog društva | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ojačati kapacitete lokalnih zajednica i organizacija civilnog društva

Izvor: radio Trebinje | Datum:30.05.2022.

U Trebinju je danas, u okviru projekta Evropske unije „Link za saradnju“, održana radionica pod nazivom ELoGe - Evropska oznaka za dobru lokalnu upravu.

Projekat promoviše principe odgovornog upravljanja jedinicama lokalne samouprave i ima za cilj da ojača kapacitete lokalnih zajednica i organizacija civilnog društva u provođenju participativnih procesa, kako bi zajedno identifikovali konkretne probleme zajednica i zahvaljujući participativnom pristupu, pronašli najoptimalnija rješenja.

Dženana Dedić, direktor Agencije lokalne demokratije Mostar, koja je lider ovog projekta, kaže da imaju veliku podršku Evropske unije koja finansira ovaj projekat, ali i veliko je učešće Vijeća Evrope čija se metodologija u dobroj mjeri primjenjuje za sve ono što je jako bitno u ovoj radionici.

“Projekat traje tri godine i ono što ćemo raditi podrazumjeva to da četiri nevladine organizacije: Agencija lokalne demokratije Mostara, Prijedora i Zavidovića i naš partner Centar za razvoj Hercegovine Trebinje, implementiraju ovu aktivnost u 12 gradova Bosne i Hercegovine, na način da svaki od ovih partnera uključuje u aktivnost svoj grad i još po dva susjedna grada koja su geografski bliska”, objašnjava Dedić i dodaje da će projekat sadržati i određene segmente.

“Jedan od njih je i ELoGe, (Evropska oznaka za dobru lokalnu upravu) , što je metodologija koju je razvio Centar za ekspertizu Vijeća Evrope i mi smo ga po prvi put doveli u Bosnu i Hercegovinu i 12 lokalnih samouprava su na neki način privilegovane, da budu prve u BiH koje će implementirati ovaj program, a program je samoprocjena lokalnih samouprava, a temelji se na 12 principa dobre lokalne uprave, a sve u svrhu poboljšanja kvaliteta svog rada i usluge koju nude svojim građanima”, dodala je Dedić.

Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje kaže da Grad Trebinje kao prepoznatljiva jedinica lokalne samouprave pruža otvorena vrata svim naprednim inicijativama.

“Radi se o projektu koji nije kratkog daha. Ono što je u njemu veoma važno je što su uključene i organizacije Civilnog društva. Smatramo da jedinica lokalne samouprave ne može napredovati ako nemamo podršku širokog gradskog miljea kroz organizacije civilnog društva. Grad Trebinje očekuje da bude u samom vrhu od ovih 12 jedinica lokalne samouprave koje učestvuju u ovom projektu i nadamo se da ćemo rezultate ovog projekta prezentovati za tri godine”, istakla je Skočajić.

Radionica je samo početak svih stavki koje su planirane u okviru projekta.

“Grad Trebinje je prepoznao značaj ovog projekta, iz razloga što postoji prostor za unapređenje saradnje sa organizacijama civilnog društva. Ta saradnja je na izuzetno visokom nivou. Sigurno je značajno da ozbiljno pristupimo kroz ovaj projekat, da bi se ideje realizovale i prepoznale na što kivalitetniji način i da se kreiraju najbolja rješenja za sve probleme“, kazao je Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

Slobodan Vulešević, izvršni direktor Centra za razvoj Hercegovine i organizacije koja je partner u projektu - Link za saradnju je kazao da je projekat počeo odavno, ali je zbog kovida malo pauziran, ali je jako važno da se održavaju sastanci poput današnjeg i da se priča ubrza.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: