Profesor u penziji iz Banjaluke stvorio patent kojim bi Srpska uštedila tri miliona KM | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Profesor u penziji iz Banjaluke stvorio patent kojim bi Srpska uštedila tri miliona KM

Izvor: RTRS | Datum:31.05.2022.

Pero Petrović, univerzitetski profesor u penziji iz Banjaluke, riješio je problem odvoda bujičnih površinskih voda s makadamskih puteva koje probleme stvaraju uglavnom na seoskim putevima.
  


Pero Petrović           Foto: RTRS
Upotrebom ovog patenta Republika Srpska bi na godišnjem nivou uštedjela tri miliona KM.

Gostujuću u Razbudilniku Radija Republike Srpske profesor Petrović je rekao da je njegov patent zvanično je priznat i na snazi je već u petnaestak evropskih država.

Patent se zvanično zove "Postupak odvoda bujičnih površinskih voda sa makadamskih puteva koji su sa podužnim nagibom".

- Ovim je riješen jedan od problema koji su nastali usljed promjene klime. Kada su patenti u pitanju, može se patentirati proizvod ili postupak, a u ovom slučaju radi se o postupku - kaže Petrović.

Kako on priča, ovim problemom počeo se baviti prije pet godina u pokušaju da pomogne svojima u zavičaju na Borikama u Rogatici, kojima su ljetni pljuskovi razarali već popravljene makadamske puteve na onom dijelu koji je s usponom. Prema nekim procjenama, upotrebom ovog patenta Republika Srpska bi na godišnjem nivou uštedjela tri miliona KM.

Prema njegovim riječima, zbog promjene klime intenzitet padavina u posljednjim decenijama je povećan, što dovodi do pojave bujičnih površinskih voda na makadamskim saobraćajnicama sa podužnim nagibom.

- Voda onda otiče u podužnom, a ne u projektovanom poprečnom pravcu. Usljed toga dolazi do odnošenja površinskog sloja makadamskog puta, što ubrzava razaranje kolovozne konstrukcije i skraćuje njen eksploatacioni vijek. To dovodi do potrebe za češćim popravkama i povećanim troškovima održavanja puta - dodao je Petrović.

Prednost ovog patenta u tome što bujične vode uklanja sa makadamskog puta prije nego što dostignu snagu potrebnu za njegovo razaranje.

- Osim toga, na saobraćajnici nema ni ispupčenja, a ni udubljenja, tako da nema potrebe za promjenom brzine pri nailasku na dio puta gdje voda ponire i odvodi se sa njega. Ono što je takođe bitno jeste da izvedba ovog rješenja na određenoj dionici makadamskog puta ne premašuje troškove jedne njene sanacije - pojašnjava Petrović.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: