Turska i zvanično podnijela zahtjev za promjenu imena države | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Turska i zvanično podnijela zahtjev za promjenu imena države

Izvor: RTRS | Datum:01.06.2022.

Turska zvanično zahtijeva od Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija da promijene ime zemlje u Türkiye, rekao je ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.


 

Ankara će poslati službeno pismo svim međunarodnim akterima i očekuje da izmejna postane zvanična poslije ove nedjelje, rekao je Čavušoglu za Anadoliju.

UN su spremne za promjenu, a Ankara podstiče promjenu u Türkiye umjesto engleske verzije Turkey u većem dijelu svoje međunarodne prepiske, uključujući i prenos spoljnopolitičkih vijesti, dodao je on.

Potez o rebrendiranju uslijedio je nakon dekreta koji je u decembru donio predsednik Redžep Tajip Erdogan da se na engleskom, francuskom i njemačkom, između ostalih jezika, pređe na naziv Türkiye, uključujući i označavanje izvoznih proizvoda.

Naziv Türkiye „predstavlja i izražava kulturu, civilizaciju i vrednosti turske nacije na najbolji način“, piše u Erdoganovom dekretu.

Tačan razlog za promjenu naziva zemlje i vrijeme u kojem se to odvija nije jasan, prenosi „Jutarnji list“.

Državna televizija TRT navela je u članku u decembru „nelaskave“ konotacije naziva Turkey engleskom jeziku, navodeći da se ili odnosi na „veliku pticu koja potiče iz Sjeverne Amerike“ ili „kad nešto jako pođe po zlu“.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: