Велимировић: Подизање оптужнице против хрватских официра - окидач за буђење хрватских екстремиста | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Велимировић: Подизање оптужнице против хрватских официра - окидач за буђење хрватских екстремиста

Извор: RTRS | Датум:02.06.2022.

Подизање оптужнице српског тужилаштва због ратног злочина на Петровачкој цести у августу 1995. године било је окидач за буђење хрватских екстремиста и повод за дизање нове хајке и медијског линча против свих који су се усудили да говоре о хрватској "светињи" - војној акцији "Олуја", сматра Јанко Велимировић из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.


 

Он каже да су одржавање јавне трибине у Загребу, на којој су осим њега требали да говоре адвокат Анто Нобило и правни заступник жртава Петровачке цесте Слађана Чанковић, хрватски десничари искористили за нова етикетирања и отворене пријетње.

- Они сматрају да постоји само једна истина о протеклом рату. Када неко аргументовано покуша да оспори нешто од тога, а поготово о "Олуји", моментално се проглашава непријатељем државе, те се на њега креће "пуцати из свих оружја" - рекао је Велимировић за Глас Српске.

Он подсјећа да је све почело након што је Тужилаштво за ратне злочине Србије саопштило да је подигло оптужницу против пилота и команданата Хрватског ратног ваздухопловства због бомбардовања избјегличке колоне српских цивила 7. и 8. августа 1995. године.

Ствари су се додатно "закувале", како каже, након што је Српско привредно друштво "Привредник" и Вијеће српске националне мањине најавило да ће 31. маја у Загребу одржати трибину на којој се требало говорити о ратним злочинима, правима жртава и околностима у којима се догодио овај злочин. Група хрватских демобилисаних бораца није дозволила присутнима да воде расправу која је напрасно прекинута након што ни полиција није успјела да смири те људе.

- Они не презају ни од физичког насиља. Чекали су ме у Загребу и нисам баш сигуран како бих се провео да нисам био спријечен да одем. Свако ко је учествовао у протеклом рату, на било који начин, за њих је непријатељ, агресор и четник. Нажалост, све ово говори како се у ових тридесетак година ништа није промијенило у односу на несретне деведесете - рекао је Велимировић.

Он каже да га мало охрабрује то што, ипак, постоје трезвени људи попут адвоката Анте Нобила који је потврдио да се овај злочин десио.

- Заказала је хрватска држава која није на вријеме истражила овај случај и процесуирала одговорне - истиче Велимировић, додајући да је срамотно негирање овог злочина или називање убијених цивила колатералном штетом.

Он сматра да је највише заказало Тужилаштво БиХ којем су надлежне институције Републике Српске доставиле обимну документацију о овом злочину, која годинама стоји у њиховим ладицама.

- Вријеме пролази, а свједоци и одговорни за овај злочин умиру. Када је српско тужилаштво одлучило да подигне оптужницу и исправи ову неправду читав случај је одмах исполитизован - рекао је Велимировић и поручио да се нада да ће породице убијених након 27 година дочекати правду.

Трибина под називом "Петровачка цеста дуга 27 година", која је организована 31. маја у просторијама Српског привредног друштва "Привредник", прекинута је због вербалних испада већег броја десничара који су били у публици, добацивања и онемогућавања учесника да говоре, пренио је портал "Индекс".

На Петровачкој цести, између Босанског Петровца и Кључа, авион хрватског ратног ваздухопловства "миг 21" је 7. августа 1995. године бомбардовао избјегличку колону Срба из Републике Српске Крајине и тада је погинуло девет цивила, међу којима четворо дјеце и двадесетједногодишња дјевојка, док је око 50 теже рањено.

Акција "Олуја" је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека. У акцији "Олуја" у августу 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба, а погинуло је и нестало њих 1.877, од којих је 65 одсто цивила.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: