Pomen za ubijene borce na Žepi | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Pomen za ubijene borce na Žepi

Izvor: RTRS | Datum:04.06.2022.

U Žepi kod Han Pijeska danas će biti obilježeno 30 godina od pogibije 45 srpskih boraca, mučki ubijenih u klancu u zasjedi koju su im, uprkos prethodnom dogovoru, postavili pripadnici muslimanskih snaga.
 


Stradanje Srba              Foto: RTRS


Biće služen pomen kod spomen-obilježja sa imenima ubijenih boraca kojem će prisustvovati i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Kolona Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske 4. juna 1992. godine kretala se prema brdu Zlovrh, bila je u humanitarnoj misiji i imala je zadatak da dostavi hranu i vodu za 13 vojnika koji su na toj koti obezbjeđivali radio-relejni objekat.

Sa muslimanskim snagama bio je postignut dogovor da srpski vojnici mirno prođu, međutim, muslimanske snage su taj dogovor prekršile i mučki s leđa, iz zasjede, napale srpske vojnike.

Iz Boračke organizacije opštine Pale su ranije naveli da je to jedno od najmasovnijih stradanja pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa u minulom ratu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: