Incident u Cetinjskom manastiru pred ćivotom Svetog Petra (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Incident u Cetinjskom manastiru pred ćivotom Svetog Petra (VIDEO)

Izvor: RTRS | Datum:06.06.2022.

U Cetinjski manastir juče je ušla grupa građana, kada je došlo do verbalnog sukoba sa sveštenim licima, a potom i do fizičkog konflikta između dvije osobe, saopštila je policija.
 


SPC                                                                                                                          Foto: RTRS


Mitropolija crnogorsko-primorska objavila je da je u manastiru došlo do "nereda i širenja mržnje" od strane onih koji se "lažno kunu u njegovu svetinju".

Mediji u Crnoj Gori objavili su snimak incidenta.

 

Uprava policije saopštila je da je u Cetinju, postupajući po dvije prijave, od kojih su jednu podnijela sveštena lica Mitropolije crnogorsko-primorske, a drugu jedna građanka, prikupili obavještenja od više osoba.

Naime, navodi policija, u Cetinjski manastir je ušla grupa građana i tom prilikom je prvo došlo do verbalnog sukoba sa sveštenim licima, a potom i do fizičkog konflikta između dvije osobe.

Pripadnik policije koji se nalazio na licu mjesta je spriječio dalji sukob, napominje se saopštenju.

Prethodno, dodaje Uprava policije, džetinjskoj policiji su sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske podnijeli prijavu u odnosu na širenje vjerske i nacionalne mržnje, pokušaj skrnavljenja svetinje i ugrožavanje sigurnosti sveštenih lica, dok je jedna građanka podnijela pravu protiv sveštenog lica za fizički napad.

- Službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su o događaju obavijestili državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici koji se izjasnio da se u ovom događaju ne stiču elementi krivičnog djela iz njihove nadležnosti. Pripadnici policije su prikupili obavještenja u svojstvu građana od više osoba na okolnosti obje prijave, o čemu je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju koji će se naknadno izjasniti o pravnoj kvalifikaciji događaja - piše u saopštenju Uprave policije.

Mitropolija: Nered i širenje mržnje

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve saopštila je da je u Cetinjskom manastiru došlo do, kako je navedeno, "nereda i širenja mržnje" od strane onih koji se, kako tvrdi Mitropolija, "lažno kunu u njegovu svetinju".

Mitropolija u saopštenju iznosi da je "grupica" danas u Cetinjskom manastiru došla pred ćivot Svetog Petra Cetinjskog i tamo širila "mržnju i nenavist među građanima Crne Gore", na šta je, ističe se, manastirska obitelj bila dužna da reaguje.

- Događaj je, po svemu sudeći, bio izrežiran jer su ga, očigledno unaprijed obaviješteni, snimali pojedini mediji, što ukazuje na prethodnu pripremu i fabrikovanje, odnosno, sceniranje incidenta, jer je neobjašnjivo zašto bi neko poveo sa sobom više medija da prate njegovu posjetu, odnosno poklonjenje svetitelju, ukoliko već unaprijed nije znao da će se desiti incident koji će biti interesantan za medije i za jedan dio jednomišljene javnosti - piše u saopštenju.

Mitropolija dalje navodi da su, nakon što je toj grupi, mirno i bez ikakvih problema, kao i svima koji dolaze u manastir, omogućen pristup ćivotu Svetoga Petra, pojedinci iz te grupe su počeli da iznose "glasne, prizemne i besmislene uvrede na račun manastirske bratije".

U saopštenju se ističe da se u Cetinjski manastir dolazi radi molitve, a ne radi svađe sa monasima i da se pred ćivotom Svetoga Petra izvode, kako je navedeno, "privatni performansi i stvara nered i, po kazivanju učesnika incidenta, organizuju protesti".

Mitropolija naglašava da se protest može održavati na javnom mjestu po prethodnoj prijavi i odobrenju, a da protesti u vjerskim objektima nisu prepoznati niti dozvoljeni važećim propisima.

Mediji u Crnoj Gori objavili snimak incidenta

Mediji u Crnoj Gori su prethodno javili, kako prenose Vijesti, da je u jutarnjim satima, nakon održanog protesta grupe građanki ispred manastira protiv najavljenog potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom došlo do incidenta kada je sveštenik MCP navodno fizički pokušao da spriječi jednu od okupljenih demonstrantkinja da se pokloni moštima Svetog Petra Cetinjskog.

Ona je rekla da je počela da se moli svecu za crnogorski narod, manastir, državu i crkvu, ali da joj je sveštenik rekao da to nije molitva i da je fizički nasrnuo na nju, uhvatio je za ruku i vukao je, a potom odgurnuo i spustio pokrov.

Na snimku koji je objavio portal CdM vidi se s leđa žena koja pred ćivotom Svetog Petra Cetinjskog govori: "Evo su pošli da ručaju pa su te zatvorili. Tako su te zatvorili i prije 100 godina od nas Crnogoraca i Crnogorki. Ali, evo ti dolazimo okupirani, poniženi, obezvrijeđeni...".

Na snimku se potom vidi kako joj prilazi sveštenik i pokušava da zatvori ćivot, čemu se protivi ona i drugi iz grupe.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: