Predstavljen pravilnik za bolju saradnju inspekcija i udruženja za zaštitu potrošača | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Predstavljen pravilnik za bolju saradnju inspekcija i udruženja za zaštitu potrošača

Izvor: Radio Trebinje | Datum:07.06.2022.

U organizaciji Udruženja za zaštitu potrošača „Oaza“ iz Trebinja i „Don“ iz Prijedora, u Trebinju je danas održan okrugli sto na kome su predstavljeni dokumenti nastali zajedničkom saradnjom Republičke tržišne inspekcije i udruženja za zaštitu potrošača u oblasti korupcije, koji će doprinijeti njihovoj boljoj saradnji i efikasnijem radu.

Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ iz Prijedora je istakla da je cilj ovih sastanaka unapređenje dosadašnje prakse koja pokazuje neujednačenost u radu inspekcijskih organa te je zajedničkom saradnjom Inspektorata i udruženja kreiran novi transparentni mehanizam inspekcijskog nadzora prilikom rješavanja potrošačkih prigovora.

Analiza je pokazala da postoje nedefinisana proceduralna pitanja koja bi trebalo riješiti i precizirati.

„Tu se otvarala mogućnost da potrošači ta neka pitanja protumače kao nesavjestan rad inspektora, stavljanje na stranu trgovca i sve ono što ne ide u prilog kako potrošačima tako ni inspekcijama u koje mi imamo puno povjerenje kada se kao potrošači obraćamo“, navela je ona.

Prepoznajući značaj razmjene iskustava i unapređenja povoljnog okruženja za trgovce i potrošače, izrađen je pravilnik o sadržaju i načinu dostavljanja izvještaja u postupku inspekcijskog nadzora po reklamacijama potrošača.

„Zato što smo uvidjeli da je iz godišnjih izvještaja inspekcija dođe samo izvještaj od Republičke tržišne inspekcije. Nemamo izvještaj šta se dešavalo u 64 grada i opštine vezano za ove kontrole. Nekako, ispadne po broju prigovora da jedno udruženje, ima više prigovora potrošača nego cjelokupna inspekcija na nivou RS. Danas smo prezentovali i tabelu kako bi trebalo voditi evidenciju“, rekla je Marićeva.

Neška Ilijić, direktor Udruženje za zaštitu potrošača „Oaza“ je istakla da ima problema u odnosu potrošač-inspekcije te da ovakvi sastanci doprinose da se uspostave određeni odnosi i relacije putem zajedničkih pravilnika i nastupa u budućem periodu.

„Mi stalno ističemo da su udruženja za zaštitu potrošača jedan od instrumenata inspekcija kako bi se mogla bolje i kvalitetnije raditi zaštita potrošača. Što se tiče Republičke inspekcije stvarno nemamo problema, imamo jako dobro saradnju. Međutim, malo sa opštinskom, odnosno, gradskom, imamo problema ali u svakom slučaju zajedničkim radom pokušavamo da saradnju unaprijedimo. Najviše ćemo insistirati da se ova saradnja još bolje produbi. Da se poštuju procedure, pravilnici i da dobijamo povratne informacije od inspekcija o riješenim pitanjima i zahtjevima potrošača“, navela je ona.

Željka Tasovac, gradski tržišni inspektor Grada Trebinja je rekla da se ovi seminari redovno održavaju između udruženja potrošača i inspekcija na svim nivoima.

„Što se tiče saradnje gradske tržišne inspekcije i Udruženja 'Oaza' ona je korektna jer je u zakonu o zaštitu potrošača nadležnost o zaštiti potrošača data i tržišnoj inspekciji i udruženjima. Zajedničkim učinkom rješavamo pritužbe potrošača s tim da ukoliko se dešava da se reklamacije više podnose udruženju potrošača, smatram da je to zato što se udruženja više promovišu. Zakonom nam je data u nadležnost zaštita potrošača i to radimo zajedno“, istakla je ona.

Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja za zaštitu potrošača, Republičke tržišne inspekcije, te gradskih i opštinskih inspekcija.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: