Вишковић: Забраном извоза огревног дрвета штитимо домаће становништво | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Вишковић: Забраном извоза огревног дрвета штитимо домаће становништво

Извор: RTRS | Датум:10.06.2022.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Влада Српске, и уз сагласност Владе ФБиХ, путем Савјета министара тражи забрану извоза обловине, огревног дрвета и пелета на 90 дана да би и у овом сектору зауставили дивљање цијена и омогућили да се грађани Српске и БиХ у континуитету снабдију овим сировинама.
 


Радован Вишковић         Фото: СРНА


Вишковић је рекао да има информацију да одређене количине дрвета одлазе у иностранство преко Луке Брчко и да ту постоје и неке бошњачке фамилијарне везе, те да претходни захтјев Српске за забраном извоза обловине управо због тога није прошао.

- За прва четири мјесеца ове године пелета је извезено за 9,5 милиона КМ, огревног дрвета за око 16 милиона КМ. Када прерачунате дрво у пелет које је уграђено, то је мање од десет хиљада кубика, а огревног дрвета је отишло близу 93.000 кубика. Да смо огревно дрво прерадили у пелет и извезли добили бисмо 33 милиона КМ. Дупло више од ових 16 милиона КМ када смо продали огревно дрво - навео је Вишковић.

Он је рекао да се у шумским газдинствима Српске купује огревно дрво по знатно нижим цијенама у односу на цијене које важе на мјестима гдје продају то огревно дрво.

- Правимо двоструку штету, дајемо и сијечемо нашу шуму и дајемо да се неко грије нашим дрветом, а да наши људи немају чиме да се грију. Не можемо то дозволити - нагласио је Вишковић за телевизију К3.

Он је истакао да Република Српска нема проблема са снабдијеваљем електричном енергијом и гасом, те је нагласио да ће бити обезбијеђене и довољне количине брашна за њене грађане.

Вишковић је нагласио да Српска по питању енергената има одређене бенефите које други немају.

- Српска у овом тренутку има и вишкове електричне енергије, а њена цијена за домаћинства и привреду је најповољнија и у БиХ и у региону. Колико је то важно говори и чињеница да једна Америка уводи ванредно стање због електричне енергије. Шта ће се тек дешавати кад дођу зимски дани и када потрошња буде већа него што је сада - рекао је Вишковић.

Говорећи о цијени гаса која је својевремено на свјетским берзама, како каже достигла цијену од готово 3.000 долара на 1.000 метара кубних, Вишковић је рекао да је она данас нешто нижа од 1.000 долара.

Као што је познато, навео је он, Српска је продужила уговор са компанијом Гаспром под истим условима као и прошле године и цијена гаса је најповољнија и у односу на окружење, те је Српска и овдје у повлаштеном положају у односу на многе.

- Српска није велики потрошач гаса, али постоји велики индустријски капацитет као што је зворничка Алумина. Имамо Зворник стан, Источно Сарајево који користе гас као енергент - рекао је премијер Српске.

Када је ријеч о нафти и нафтним дериватима, Вишковић је истакао да су њихове цијене у БиХ нешто повољније него у окружењу.

Он је додао да се у Хрватској већ појављује проблем снабдијевањља овим енергентом, додавши да БиХ и Српска још немају тај проблем и да власт чини све да до тога не дође.

Према његовим ријечима, електричне енергије има тренутно довољно, вишкови се извозе и висока цијена овог енергента на берзама Српској иде у прилог јер се од извоза остварује већи профит.

- Тиме надокнађујемо то што по социјалним цијенама дајемо струју домаћем тржишту, и становништву и привреди - рекао је Вишковић.

Од три енергента, како је нагласио, два су стоодстотно ријешена, а остаје рјешавање питања нафте и нафтних деривата.

Вишковић је рекао и да ће Влада Српске обезбиједити довољне количине пшенице за њене грађане.

- Жетва донесе око 200.000 тона пшенице од чега се добије око 140.000 тона брашна док је за прехрану грађана Српске потребно око 60.000 тона годишње - навео је Вишковић.

Он је навео да Српска има и веће количине пшенице него што су јој потребне за прехрану становништва, али због заједничког тржишта БиХ, одређене количине заврше и у ФБиХ.

- Због тога немамо довољне количине за потребе цијеле БиХ, а Српска је знатно већи произвођач пшенице од другог ентитета - нагласио је Вишковић.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: