Podijeljeni rojevi pčela za pčelare početnike | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Podijeljeni rojevi pčela za pčelare početnike

Izvor: Radio Trebinje | Datum:11.06.2022.

Agrarni fond iz Trebinja obezbijedio je po pet rojeva pčela za 50 pčelara početnika u okviru nastavka projekta koji finansira organizacija IFAD posredstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Rojeve pčela u Aranđelovu  dobilo 15 pčelara početnika, a u narednih 10 dana će svih 50 pčelara dobiti rojeve.

Direktor Agrarnog fonda Trebinje Veselin Dutina objasnio je da je prošle godine projekat podrazumijevao dodjelu opreme za pčelare početnike, odnosno "start ap pakete" koji su sadržali pet kompleta košnica i ostalu neophodnu pčelarsku opremu.

"Ove godine nastavili smo taj projekat, ukupne vrijednosti 92.500 KM od čega je grad putem Agrarnog fonda finansirao kompletnu nabavku rojeva pčela u iznosu od 25.000 KM ove godine, a oko 16.000 KM je bilo naše učešće prošle godine", rekao je Dutina.

On je dodao da su u ovaj projekat uključeni i trebinjsko Udruženje pčelara "Leotar", kao i grad posredstvom ovog fonda koji je trudi da pruži podršku pčelarima početnicima, što će činiti i narednih godina budući da je pčelarstvo jedna od grana poljoprivrede koja je najprofitabilnija.

Predsjednik Udruženja pčelara "Leotar" iz Trebinja Obrad Ninković rekao je da su zahvaljujući gradonačelniku, koji je imao razumijevanja za zahtjev da rojevi budu iz Hercegovine i preuzeo obavezu IFAD-a za nabavku rojeva, uspjeli da ih i isporuče korisnicima.

On je dodao da ovo Udruženje broji sve više članova, naročito mladih i sada imaju više od 260 pčelara, od koji je više od 100 početnika.

Jedan od korisnika programa koji je danas dobio pčele, Neđo Grubač rekao je da gaji ljubav prema pčelarstvu i da pokušava da proširi djelatnosti.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: