Trebinjski pčelari rasprodali zalihe meda, medobranje skromno | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinjski pčelari rasprodali zalihe meda, medobranje skromno

Izvor: Radio Trebinje | Datum:12.06.2022.

Trebinjski pčelari rasprodali su zalihe meda pa ga još nema u prodaji, a ovogodišnje medobranje je za sada skromno čemu bi uzrok mogao biti u klimatskim promjenama, rekao je Srni predsjednik Udruženja pčelara "Leotar" iz Trebinja Obrad Ninković.

 

Prema njegovim riječima, prinosi meda kod trebinjskih pčelara ove godine su 10-12 kilograma po pčelinjem društvu, ali je izrazio nadu da će se situacija popraviti kasnije.

 

On je dodao da su na području Gacka prinosi meda nešto bolji.

 

Ninković očekuje da će cijena meda ove godine u maloprodaji biti minimalno 25 KM, što je u skladu sa prošlogodišnjim cijenama.

 

"Cijena meda se neće mijenjati ni ove godine. Trebinjski pčelari su rasprodali sve zalihe meda od prošle godine, jer je i prošla godina bila loša. Ono što se prodaje, mislim da je taj med sumnjivog kvaliteta", rekao je Ninković.

 

On je apelovao na organe vlasti da izvrše kontrolu prodaje meda na javnim površinama i da sankcionišu svaku prodaju patvorenog meda.

 

"Patvoreni med je sve više prisutan na tržištu upravo zbog nedostatka pravog meda. Probanjem se ne može utvrditi da li je nešto patvoreni med ili je to med koji je proizvod medonosne pčele, bez laboratorije. Za kupca koji kupuje manju količinu sigurno nije isplativo da taj med daju na analizu u laboratoriju", istakao je Ninković.

 

On je zbog toga savjetovao građanima da med kupuju od poznatog pčelara kome vjeruju.

 

Udruženje pčelara "Leotar" iz Trebinja ima više od 260 članova i oko 15.500 pčelinjih društava.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: