Patrijarh Porfirije služio u Ruskoj crkvi na Duhovski ponedjeljak | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Patrijarh Porfirije služio u Ruskoj crkvi na Duhovski ponedjeljak

Izvor: RTRS | Datum:13.06.2022.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije predvodio je danas, na Duhovski ponedjeljak, Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svete Trojice u Beogradu, poznatijem kao Ruska crkva.
 

Liturgija je služena povodom slave ovog hrama, koji je podvorje Moskovske patrijaršije, javi je crkveni Radio "Slovo ljubve".

Patrijarhu su, osim sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, sasluživali i domaćin, starješina ruske crkve protojerej Vitalij Tarasjev.

Hram Svete trojice nazvan i Ruska crkva hram je Ruske pravoslavne crkve.

Podignut je 1924. po planovima arhitekte Valerija Staševskog za Ruse, koji su nakon Oktobarske revolucije pobjegli od komunista iz Rusije.

Hram Svete Trojice podignut je dobrovoljnim prilozima ruske emigracije i beogradskog građanstva na prostoru istočno od stare Crkve Svetog Marka, 1924. godine na placu u Ulici Takovska 4.

U temelje hrama položen je grumen zemlje donesen iz Rusije, a u hramu je sahranjen general Petar Nikolajevič Vrangel, glavnokomandujući ruske bjelogardijske armije.

Crkva posjeduje bogatu riznicu ikona i zastava carske Rusije, među kojima se jedno vrijeme nalazile i vojne zastave Napoleona i Turaka, koje su bile ratni plijen ruske vojske. Ove zastave su 1944. vraćene u Rusiju.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: