Генералу Младићу погоршава се стање, одбрана тражи да се реагује | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Генералу Младићу погоршава се стање, одбрана тражи да се реагује

Извор: RTRS | Датум:15.06.2022.

Генералу Ратку Младићу погоршава се здравствено стање у притвору у Хагу, физички и ментално је доста слабији, а одбрана покушава да упути захтјев Међународном резидуалном механизму за кривичне судове Механизам да се реагује у вези са тим, рекао је Срни генералов син Дарко Младић.


 

- Надам се да ће то да нам испуне, да неко од доктора оде код њега и изврши прегледе. Радимо још на томе, видјећемо, можда ће бити странац, можда наш, нисмо сигурни шта ће нам одобрити - рекао је Дарко Младић.

Наводећи да се са оцем јуче чуо посљедњи пут, Дарко је рекао да генерал звучи "доста слабије, успореније".

Он је напоменуо да породици и Младићевој одбрани из Хага и даље не дају медицинску документацију генерала, што је проблем.

Према Дарковим ријечима, о Младићевом здрављу сазнају само од генерала, а од његових доктора ништа.

- Немамо никакве информације у смислу да добијамо податке шта му се даје од терапије, како га лијече. Него само када се чујем са њим знамо, на примјер, да су га водили нешто у болницу да му "одраде", али није то оно што би све требало да се уради у његовом случају. Знамо оно што он успије да нам саопшти након што се нешто деси - испричао је генералов син.

Он није могао да иде у детаље здравствених проблема генерала Младића, али је нагласио да му је тешко, да је веома мало покретан, пређе 15 до 20 метара, па мора да се одмори.

- Више није у стању ни да се нормално креће, за остале неке функције треба му помоћ, себи да спреми храну и слично. Помажу му затвореници, неки од чувара - додао је Дарко.

Генерал Младић, каже Дарко, требало би да буде у некој болници на лијечењу, а не у хашком притвору, а одбрана нема никакву информацију ни о томе да ли ће бити негдје премјештен.

Говорећи о Младићевом предмету, његов син је напоменуо да постоји другостепена пресуда, али да одбрана још није поднијела захтјев за ревизију, зато што не види смисао док је на позицији предсједника Механизма Кармел Ађијус/, који је, како каже, отворено пристрасан против генерала Младића.

- Да се њему подноси ревизија.... Знамо да то неће уопште нико ни разматрати, зато што је више пута одлазећи предсједник показао своју пристрасност против генерала Младића и не видимо смисао да се њему подноси - рекао је Дарко и подсјетио да је Ађијус јуче на Савјету безбједности УН рекао да неће више бити предсједник Механизма.

Он је додао да се ради на ревизији, али да је одбрана није поднијела док је Ађијус предсједник.

Бивши командант Војске Републике Српске Ратко Младић осуђен је у јуну 2021. године другостепено на доживотни затвор због геноцида, злочина против човјечности, кршења закона или обичаја ратовања током рата у БиХ од 1992 до 1995.

Младић је ухапшен у Србији 26. маја 2011. године, у селу Лазрево, а шест дана касније изручен је Хашком трибуналу.

Хашки трибунал, претходник Механизма, подигао је оптужницу против Младића 24. јула 1995. године, а прва пресуда је изречена новембра 2017. године.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: