Putin na plenarnoj sjednici Ekonomskog foruma: Ništa više neće biti isto (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Putin na plenarnoj sjednici Ekonomskog foruma: Ništa više neće biti isto (VIDEO)

Izvor: RTRS | Datum:17.06.2022.

Na Međunardnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu u toku je plenarna sjednica na kojoj se obratio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Predsjednik Rusije rekao je u obraćanju da su sadašnje promjene u ekonomiji i međunarodnoj politici tektonske i revolucionarne, a da Zapad živi u iluzijama.

Istakao je da u globalnoj politici više ništa neće biti isto.

Prema njegovim riječima zapadne kolege i dalje razmišljaju na način iz prošlog vijeka i prijete drugim državama kao da su njihove kolonije.

Ruski predsjednik je sankcije protiv Rusije nazvao bezumnim i nepromišljenim.

- Njihov cilj je da sruše ekonomiju Ruske Federacije, ali to nije djelovalo. Mi smo stabilizovali naš bankarski sistem i poboljšali likvidnost - rekao je on.

On je istakao da ekonomski "blickrig" protiv Rusije od početka nije imao šanse.

- Zapadne vladajuće elite imaju iluzije i ne žele da vide promjene - rekao je Putin.

Prema njegovim riječima sumorna predviđanja o ruskoj ekonomiji nisu se ostvarila.

Putin je rekao da Zapad bestidno nameće svoju etiku i kulturu, koristeći sve, uključujući sport.

- Štaviše, oni grubo i bestidno nameću svoju etiku, gledišta na kulturu i razumijevanje istorije, a ponekad dovode u pitanje suverenitet i integritet država i prijete njihovoj egzistenciji - rekao je Putin.

Putin je dodao da ako neki "buntovnik" ne može da se "smiri", pokušavaju da ga izoluju, ukinu.

- Koristi se sve, pa i sport, olimpijski pokret, zabranjuje kultura, remek-djela umetnosti iz jednog jedinog razloga, a to je da su autori pogrešnog porijkla - rekao je Putin.

Putin je rekao da je iflacija u Rusiji od 16,7 odsto i dalje visoka, a vlasti će nastaviti da rade na njenom smanjenju.

- Samo tri mjeseca nakon masivnog paketa sankcija, potisnuli smo nagli porast inflacije. Nakon vrhunca od 17,8 odsto, inflacija sada iznosi 16,7 odsto i nastavlja da opada. Ekonomska dinamika se stabilizuje, javne finansije su dobre - rekao je Putin.

Ruski predsjednik je rekao da Rusija nije kriva za porast cijena na globalnom tržištu žita, optuživši SAD za podsticanje rasta cijena hrane kroz štampanje novca i "otkupljivanje" hrane na globalnim tržištima.

Putin je rekao da je Rusija spremna da poveća izvoz žitarica i đubriva i da će izvoziti hranu u Afriku i na Bliski istok.

Plenarnoj sjednici prisustvuje i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji će se sastati sa ruskim predsjednikom.

Podsjećamo, plenaran sjednica je kasnila zbog sajber napada.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: