Bilećki vatrogasci prijete štrajkom | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Bilećki vatrogasci prijete štrajkom

Izvor: ATV | Datum:18.06.2022.

Ljuti su bilećki vatrogasci. Tamošnja administracija ne postupa po izmijenjenom kolektivnom ugovoru pa su plate vatrogasaca u Bileći za nekoliko stotina maraka manje u odnosu na kolege iz susjednih opština. Traže da se što prije primjeni ovaj ugovor.

“Najniži koeficijent četvrtog platnog razreda gđe mi spadamo u toj grupu je 10,86 to je potpisano. Kod nas je sada 7”, kaže Dejan Bošnjak iz sindikata TVJ Bileća.

Tako su vatrogasci oštećeni za najmanje 200 maraka. Nema para ni za sadašnje plate a ne za veće, kaže načelnik Bileće.

“Ako bi došlo do potpisivanja tog kolektivnog ugovora sa njima, vatrogasac sa srednjom školom uz sva ta svoja primanja na otežane uslove rada, na noćni rad imao bi veću platu nego na primjer čovjek sa fakultetom ovđe u opštini”, rekao je Veselin Vujović, načelnik opštine Bileća.

Vujović ponavlja da je opština u finasijskoj krizi i dodaje da će plate biti veće svima kada se i ako se izađe iz krize. Radnici koji su na opštinskom budžetu a među kojima je i oko 30 vatrogasaca nisu primili nijednu platu iz ove godine.

Vatrogasci su bilećkoj administraciji poslali dopis, traže da se ispune njihovi zahtjevi, kažu ako se to ne desi u roku od 15 dana stupaju u štrajk.

“Šta podrazumijeva taj štrajk?” “Podrazumijeva da ćemo stati sa radom, jedino u najtežim situacijama u spašavanju života tu ćemo se odzvati kao što se uvijek odazivamo”, kaže nam Bošnjak.

“Oni imaju pravo da štrajkuju, ali vatrogasci ko vatrogasci moraju raditi koliko toliko. Ne može stati sve, mora se raditi”,ističe Vujović.

Ako nema novog ugovora nema ni vode za bilećka sela, jedna je od poruka vatrogasaca. I kroz ovu priču kao i kroz ostale u Bileći se provlači isti problem, višak zaposlenih.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: