Град Требиње финансира 27 пројеката удружења грађана из културе, науке и друштвене бриге о младима | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Град Требиње финансира 27 пројеката удружења грађана из културе, науке и друштвене бриге о младима

Извор: Radio Trebinje | Датум:22.06.2022.

Град Требиње ће из градске касе  финансирати 27 пројеката удружења-фондација грађана из области културе, науке и друштвене бриге о младима за шта је издвојено укупно 58.000 марака.

Према одлуци о расподјели средстава буџета Града Требиња намијењених за пројекте удружења/фондација из области културе, науке и друштвене бриге о младима за 2022. годину, удружењима, односно фондацијама који су задовољили услове конкурса, додијељено је од 1000 до 4000 марака по пројекту.

Слађана Скочајић, начелник одјељења за културу, породицу, спорт и образовање Града Требиње истиче да је ове године конкурисало много удружења те да су се пријавила и удружења која до сада нису аплицирала за ова средства.

„Kомисија је имала тежак задатак. Пет удружења је одбијено јер нису имала формално исправну документацију, а три смо вратили јер пројекти, по садржају и намјени, нису били задовољавајући. Оно што је новина ове године јесте да удружења која постоје дуги низ година и раније су аплицирали по овом позиву, нису морали да прикупљају комплетну документацију. Направили смо базу података, тамо сви статути удружења, рјешења о регистрацији, па је било много лакше.  Оно што је требало да ураде удружења, по одобрењу пројекта, јесте да на вријеме узму извод из судског регистра, за који треба да се плати 15 марака по обрасцу и да се чека одређени број дана. Па, смо жељели да то не буде запрека, јер се раније дешавало да удружења не стигну да испоштују термин предаје документације“, појашњава Слађана Скочајић.

Она је навела да су ове године удружења аплицирала са веома квалитетним и богатим идејама и пројектима.

 „По први пут су конкурисали „Удружење гуслара и епских пјесника „Бијела гора“, Удружење ликовних умјетника Источне Херцеговине „Милорад Ћоровић“, они ће имати Дане удружења и јавне изложбе у парку, потом и Удружење за његовање и развој музичког стваралаштва за ђецу „ЛирАрт“ или популарни „Бубамарци“, имамо и Удружење међународне умјетничке колоније „Ластва“, први пут су на овом конкурсу, мада смо раније сарађивали на другачији начин, исто као и Међународна умјетничка колонија „Kоло“, а ту је још једно - Удружење грађана “Филмски центар“ Требиње. Остала удружења грађана су наши стари зналци, која активно раде, која град подржава. Оно што стално наглашавамо и што је наша иницијатива према удружењима јесте да они конкуришу и на друге позиве према амбасадама и страним донаторима. Град стоји на располагању овим удружењима, даје им подршку да аплицирају, јер сматрамо да удружење не може бити самоодрживо само на основу буџета који даје Град Требиње“, истиче она.

Град Требиње ће, каже Скочајићева, и даље радити на обуци удружења, и подсјећа да је прошле године уведено савјетовалиште за удружења гдје су могли да добију све информације  о исправном попуњавању апликације као и састављању наративног и финансијског извјештаја.

Она је додала да ће се трудити да наредне године буџет у ове сврхе буде у већем износу јер се стално повећава број удружења која би могла да аплицирају за ова средства.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: