Године трагања за најбољим рецептурама: ЗДРАВЉЕ ИЗ ХЕРЦЕГОВАЧКОГ КРША | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Године трагања за најбољим рецептурама: ЗДРАВЉЕ ИЗ ХЕРЦЕГОВАЧКОГ КРША

Извор: radio Trebinje | Датум:22.06.2022.

Лијек за сваку људску бољку налази се у природи. То ће вам рећи и они који своје здравље лакше и чешће повјеравају синтетским производима фармацеутске индустрије. Ипак смо природи давно окренули леђа, више и не познајемо њене дарове, а за повратак је потребно надокнадити много пропуштеног знања, љубави и посвећености.

Иза нашег суграђанина Драгана Чолића су скоро три деценије посвећене природи и откривању њених љековитих тајни. Изучавао је литературу, правио властите рецептуре крема и мелема, њима помагао комшијама и пријатељима када би им помоћ затребала. Њихова искуства била су му драгоцјен путоказ да ли је рецептура успјела и гдје је треба поправити...  

 

О томе нам данас прича његов син Вељко, који је наставио очев посао производње природне козметике и љековитих препарата. Иако је у причу ушао тек прије двије године, Вељко каже да је рецептурама већ сада потпуно овладао.

„Све је ово мени данас једноставно. Али само зато што је мој отац године и године посветио љековитом биљу, учио из књига, пробао и експериментисао  - све да би дошао да најбоље рецептуре, до правог омјера свих састајака. Све сам од научио од њега. Отац ми и данас помогне. А он је све то радио из љубави. Није га интересовала ни количина продатих производа ни зарада. Уживао је у томе кад нешто добро успије да направи. То што му неко каже да му је његов производ помогао – била би му довољна награда“, каже нам млађи Чолић.

У оно вријеме није било ни маркетинга, а једина реклама била је препорука задовољних корисника, која је ишла „од уста до уста“ - и стално доводила нове муштерије на њихову кућну адресу у Хрупјелима.

У ову причу је, наставља Вељко, понајвише и ушао да, уз помоћ савремених алата пословања, учини да очев дугогодишњи труд добије заслужену сатисфакцију, да постане „видљивији“. Признаје да га је помало и нервирало то што један озбиљан напор, све оно чему је отац посветио добар дио живота и у чему је стекао врсна знања, због скромности и одусуства смисла за рекламу, не налази снажнијег и даљег одјека. Дешавало се чак и да га комшије, кад би га видјеле да излаже на неком сајму, изненађене упитају – од када се он уопште бави тим? Свакако, од нечега треба и живјети, а већ сада, напомиње Вељко, од овог посла може се пристојно зарадити - иако се, додаје, воде политиком да њихови препарати буду прихватљиви свачијем џепу.

Прича је почела да расте захваљујући и „Херцеговачкој кући“, која им је омогућила излазак на тржиште. Као кооперантима, такође и бесплатне анализе свих производа. Природне препарата са ознаком „Чолић“ данас можете купити у свим њеним продајним објектима – у Требињу, Бањалуци и Источном Сарајеву. Такође, и у продавници манастира Тврдош...

„Почели смо од 17 производа, а сада их имамо педесет. То су разне креме, мелеми, тинктуре, уља и лосиони. Ријеч је о потпуно природним препаратима. Восак и уље су база - и наравно наше херцеговачке траве. Користимо неких петнаестак различитих трава. Од рузмарина, лаванде, жалфије, камилице, невена, кантариона, смиља, до хајдучке траве, боквице, дивљег кестена... И све је самоникло биље. Ништа од сировина није плантажно произведено. Квалитет оног биља који уберемо у природи, а које овдје ниче практично из камена - сигурно је много бољи од оног из плантажног узгоја. И све сами беремо, отац и ја, почевши од наше баште, доље до Требињске шуме, па уз Леотар...“, истиче Вељко.

 

У плану је, подсјећа нас, отварање продајног објекта „Херцеговачке куће“ и у Београду, због чега им је ова сезона брања биља веома важна. Треба обезбиједити довољне количине сировине за проширење производње. Тренутно, каже Вељко, не би ни имали довољне количине препарата за продавницу у Београду.

У међувремену су успјели да успоставе сарадњу и са биљном апотеком „Ароматика“ из Сарајева. Власник апотеке је дошао у Требиње да ближе упозна шта то Чолићи раде, допало му се – па је одлучио да дио производа уврсти у понуду свог продајног објекта на Башчарчији. Досељеници из арапских земаља који живе у Сарајеву, каже Вељко, посебно су захвална клијентела за природну козметику.

„Кад бих морао нешто из наше понуде да издвојим, то би свакако били мелеми. Имамо их десетак - за реуму, хемороиде, вене, бубуљице, синусе, опекотине, ране... Коликогод да их хвалим – нећу претјерати. Нити бих међу њима могао неки посебно да издвојим – јер су сви заиста одлични. То говорим јер знам људе који их стално код нас купују и хвале те мелеме да су им пуно помогли“.

 

Вељко напомиње да би овај посао, свакако, био исплативији уколико би могао да прошири пласман на још које продајно мјесто. А у будућности, ако се за то стекну услови, планира и да инвестира у простор и производну опрему...


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: