Za novu bolnicu u Trebinju potrebno 128,5 miliona KM | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Za novu bolnicu u Trebinju potrebno 128,5 miliona KM

Izvor: SRNA | Datum:23.06.2022.

Vlada Republike Srpske ovlastila je ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića da sa gradom Trebinje i trebinjskom Bolnicom potpiše sporazum o saradnji u realizaciji izgradnje i opremanja nove bolnice, te prihvatila idejni arhitektonsko-građevinski projekat po sistemu "ključ u ruke" čija je procijenjena vrijednost 128.524.500 KM sa PDV-om.

Planirano je da objekat ima 223 kreveta i modernu medicinsku opremu, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Projekat predviđa bruto građevinsku površinu 17.826 metara kvadratnih, a novi objekat bi činili glavni dio objekta sa prizemljem i tri sprata, stacionar sa prizemljem i dva sprata, koliko je predviđeno i za polikliniku.

Neposredno uz novi objekat bolnice planiran je i objekat tehničkog bloka sa svim pratećim sadržajima, kao i nadstrešnica sa osam parking mjesta za sanitetska vozila bolnice.

Novi objekat biće građen u naselju Pridvorci jedan, u neposrednoj blizini magistralnog puta Trebinje - Herceg Novi, a predviđen je i dovoljan broj parking mjesta.

Vlada je na sjednici zadužila resorno ministarstvo da izradi tendersku dokumentaciju i sprovede proceduru međunarodnog javnog poziva za nabavku glavnog izvođača projekta, te je saglasna da se finansijska sredstva za realizaciju projekta obezbijede iz republičkog budžeta.

Podrškom ovom projektu, Vlada nastoji da u potpunosti stvori slične uslove za rad bolnica u Republici Srpskoj i obezbijedi jednaku dostupnost zdravstvenih usluga svim građanima, te je zahvaljujući kapitalnim investicijama u značajnoj mjeri već izvršena rekonstrukcija bolničkih ustanova, a izgrađene su nove bolnice ili dijelovi bolnica širom Republike Srpske.

Vlada je dala saglasnosti na plan utroška sredstava Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite za period januar - jun u ukupnom iznosu od 115.750 KM.

Sredstva se raspoređuju Savezu distrofičara Republike Srpske 9.000 KM, Savezu gluvih i nagluvih Srpske, Savezu za rijetke bolesti Banjaluka i Udruženju za pomoć licima sa autizmom "Djeca svjetlost" Banjaluka po 15.000 KM, Savezu slijepih Srpske, Savezu paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida Srpske i Savezu udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima po 16.250 KM, te Savezu društava dobrovoljnih davalaca krvi Republike Srpske 13.000 KM.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: