Obilježeno 30 godina od polaganja svečane zakletve pripadnika prve klase Vojske RS – Hercegovačkog korpusa | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Obilježeno 30 godina od polaganja svečane zakletve pripadnika prve klase Vojske RS – Hercegovačkog korpusa

Izvor: Radio Trebinje | Datum:28.06.2022.

 

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježja poginulim borcima širom regije i služenja parastosa svim poginulim i umrlim srpskim junacima od Kosovskog boja do danas u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog, u Bileći je obilježeno 30 godina od polaganja svečane zakletve pripadnika prve klase Vojske RS – Hercegovačkog korpusa, na današnju krsnu slavu Vojske RS i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Prije trideset godina, na jedan od najvećih i najsvetijih praznika srpskog naroda, Vidovdan, te 1992. godine ostaće upamćen kao dan kada su golobradi mladići iz svih lokalnih zajednica istočne Hercegovine, ali i dijela stanovništva iz Mostara, Stoca, Sarajeva i drugih mjesta, u kasarni „Bilećki borci“ položili svečanu zakletvu Republici Srpskoj.

Na braniku otadžbine, iz ove, prve generacije, na časnom ratnom putu, bilo je i ranjenih vojnika, ali i junaka koji su za slobodu srpskog naroda položili ono najvrednije – sopstvene živote.

 

Komandanat Centra za obuku prve klase vojnika Vojske RS u Bileći 1992. godine bio je pukovnik Tihomir Kundačina. Na ovaj svečani dan napunio je 87 godina.

„Ovo je veliki dan za mene, jer se sjećam tog juna 1992. godine, kada je ovdje bilo 1.372 mlada vojnika. Od toga, trećina njih nije bila još punoljetna, jer su mobilisani odmah poslije završenog trećeg razreda srednje škole. Bio sam komandant sve do polovine 1994. godine. Svakih dva mjeseca smo na front slali od 1.200 do 1.400 mladih vojnika. Nikada, za 40 godina službovanja nije bilo boljih vojnika u svim radnjama – od vrsnih strijelaca do odlične kondicione spreme. Mnogo su pomogli i osvježili naše brigade“, rekao je Kundačina.

 

 

 

Saša Nikolić iz Gacka pripadnik prve klase Vojske RS – Hercegovačkog korpusa istakao je da je skoro kao dijete došao u vojsku u Bileću.

„Tada nismo znali šta nas čeka, neki od nas sada nisu među živima. Veoma mi je drago, a i svima nama što smo organizovali ovaj veliki jubilej“, rekao je Nikolić.

Nakon svečanog obraćanja uslijedio je obilazak spavaonica u objektu 10 i dijela poligona za obuku te ručak u restoranu „Dijamant“, uz druženje i evociranje uspomena.

Iz organizacionog odbora zahvalili su  Elektroprivredi RS i Gradu Trebinju na finansijskoj podršci za  obilježavanje ovog značajnog datuma u slavnoj istoriji Hercegovačkog korpusa.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: