Na Klobuku služen pomen za 162 borca crnogorsko-hercegovačkih bataljona | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Na Klobuku služen pomen za 162 borca crnogorsko-hercegovačkih bataljona

Izvor: Radio Trebinje | Datum:28.06.2022.

Na Klobuku, na granici između RS i Crne Gore i ovog Vidovdana u kapeli posvećenoj Svetom Dimitriju služen pomen za 162 borca crnogorsko-hercegovačkih bataljona koji su poginuli 1915. godine u borbama sa austrougarskim jedinicama.

U spomen-kapeli koju je, u znak sjećanja na klobučke junake, podigao kralj Aleksandar Karađorđević 1924. godine, pomen su služili sveštenici Ljubiša Brnjoš, Dragiša Tomić, Miroslav Ratković i Petar Krgović.

Na današnjem skupu na Klobuku govorila je Slađana Skočajić načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje i gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević.

 

Slađana Skočajić, načelnik gradskog odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje prenijela je pozdrave gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, koji je danas bio spriječen da prisustvuje manifestaciji na Klobuku jer se nalazi u Gračanici na Kosovu i Metohiji. Ona je istakla  da su Kosovo i ovaj kraj jednako sveta zemlja, jer na njoj živi pošten i vjeran narod koji nikada ne saginje glavu pred neprijateljem.

Gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević istakao je da “danas nije na Klobuku zbog formalnog poziva, već da su ga tu pozvale predačke kosti i da je Kosovo polje svuda gdje se srpska krv prolila za krst časni i slobodu zlatnu. Nije slučajnost što naši preci koji su život dali za otadžbinu počivaju sa ove strane granice. Oni nas podsjećaju da treba duhovno da prevaziđemo granicu i da se ujedinimo. ,,Trebinje se odužilo ovim borcima, a mi tek trebamo, i tek onda možemo reći da je Crna Gora vaskrsla“, istakao je Kovačević.

 

 

Sveštenik Dragiša Tomić u svom obraćanju navodi da je Vidovdan praznik koji ne prestaje, da je put pravde i Božije ljubavi put vječnosti koja u sebi ima sve prošle vijekove, uključujući vijek u kome mi živimo. ,,To je put u kome smo mi,u onoj mjeri u kojoj imamo ljubavi prema Bogu i bližnjima, narodu svome i tvorevini Božijoj“ , navodi otac Dragiša. Naši preci su odavde crpili svoju vjeru i snagu i ostavili nam u naslijeđe. ,,Čovjek je samo jedno dužan Bogu, a to je da se spase, da ide putem svetosti i to je put koji je naš sveti knez Lazar izabrao“, ističe sveštenik Dragiša. Takođe kaže da je najsigurniji put put ljubavi, prema Bogu, ljudima i svemu onome što čovjeka čini čovjekom. Vidovdan traje i trajaće, i treba da skupimo snage u ovim vremenima ispovijedamo Hrista i da se u carstvu njegovom radujemo jedni drugima”, rekao je otac Dragiša Tomić.

Sveštenik Miro Ratković pozdravio je okupljene i poželio im srećan praznik svetih klobučkih mučenika, koji nas ovdje, kako je rekao, svake godine okupljaju u miru, radosti i ljubavi.

Uz gusle je pjevao Nikola Kosović, a pjesme iz Kosovskog ciklusa pjevala je Marija Ratković.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: