Mirko Ćurić – Vidovdan na Kosovu je poseban osjećaj | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mirko Ćurić – Vidovdan na Kosovu je poseban osjećaj

Izvor: Herceg RTV | Datum:29.06.2022.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić juče je po prvi put za Vidovdan boravio sa srpskim narodom u Gračanici, gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, istakao je da je to za njega poseban osjećaj.


“Nikada ranije nisam bio na Vidovdan na Kosovu i Metohiji. Bio sam u prethodnom periodu u više navrata, ali nikada za Vidovdan. Prije dva dana smo bili u opštini Gračanica, na poziv predsjednice smo došli”, istakao je Ćurić i dodao da je poseban osjećaj kada dođete među narod koji ipak voli Republiku Srpsku i voli naš narod pa gdje god da živi.

“Lijepo se osjećate, ali isto tako ljudi koji posjete Kosovu imaju drugačiju sliku u odnosu na one koji ipak nisu imali priliku ili nisu otišli ranije na Kosovo i Metohiju. Težak je to život, bez obzira na sve, težak je život pogotovo kada živite u enklavama, među stanovništvom koji vam ipak ne misli dobro”, rekao je Ćurić i dodao da Kosovo i Metohija ima veliku podršku Srbije bez koje oni, prema njegovim riječima, ne bi mogli da funkcionišu.

                                                                                                                       Foto: Radio Trebinje


Uprkos podršci Srbije, kako je rekao Ćurić, nezgodno je kada su organi reda ustvari na drugoj straini.

“Oni za sitnicu naprave problem, privedu zbog maltene bilo kakvog razoga. Juče i prekjuče smo imali situaciju, gospodin Arlov je putovao sa mnom, zajedno smo bili i on je već dvije godine imao zabranu ulaska na KiM bez bilo kakvog obrazloženja, kao osoba koja po njihovom, širi mržnju i nije poželjan”, rekao je prvi čovjek Trebinja i dodao koliko je Miroslav Arlov ostavio značajan trag po pitanju KiM i Srpske, kao i veze između naših naroda.

Ćurić je, gostujući u jutarnjem program “Dobro jutro Hercegovino”, pojasnio da se neprijatne situacije od strane albanskog naroda stvaraju od samog dolaska na granicu, gdje su čekali 15 - 20 minuta samo da bi pregedali dokumente.

“Onda prilaze sa nekim pitanjima gde idete, koliko ostajete, a sve to da vas na neki način dovede u situaciju da razmišljate hoćete li opet doći”, rekao je Ćurić i dodao da uz božiju pomoć nema razloga da razmišljamo tako.

Ćurić je pojasnio da su i juče i prekjuče svi oni koji su nosili neku oznaku Srbije, morali to da skinu ili ako nisu željeli onda su privodili te ljude.

                                                                                                                      Foto: Radio Trebinje

“Pred nama su priveli neke momke i djevojku koja nije htjela da skine majicu Srbije. Policija odmah djeluje. Evo prije dva dana predstavnici delegacija iz Herceg Novog su bili i našli su im u vozilu srpsku zastavu. Poicija ih je privela i tri sata su bili u stanici”, istakao je prvi čovjek Trebinja i dodao da takav odnos nas možda odvraća od odlaska na KiM, ali opet, prema njegovim riječima, kada se ode na tu našu svetu zemlju, bez obzira na sve, osjećaj se ne može uporediti ni sa čim.

Ćurić je ovom priikom govorio i o položaju Srba na KiM, koji je težak i pogotovo iznenađuje da i albanska djeca imaju ružan odnos prema svojim vršnjacima Srbima.


“Srbi što je najvažnije imaju volju, imaju podršku Vlade Srbije u tom dijelu da ostanu jedinstveni i ako Bog da u narednom periodu dočekamo vrijeme koje će im dozvoliti da se normalno kreću, da normalno funkcionišu”, zaključio je Ćurić.


Cjelokupan razgovor sa prvim čovjekom Trebinja pogledajte u nastavku.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: