Za ubijene u Brežanima nema pravde ni poslije 30 godina | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Za ubijene u Brežanima nema pravde ni poslije 30 godina

Izvor: RTRS | Datum:30.06.2022.

U srebreničkom selu Brežani danas je služen parastos za 32 mještanina koje su na ovaj dan prije 30 godina u njihovim kućama i dvorištima ubile muslimanske snage iz Srebrenice i okolnih mjesta, ali je taj zločin i dalje nekažnjen, što porodice smatraju neprihvatljivim.
 
U Najstarija žrtva masakra bio je 88-godišnji Stanko Milošević, a najmlađa 15-godišnji Ljubomir Josipović. Među ubijenima bilo je pet žena.

Pod okriljem noći i jutarnje magle, zahvaljujući poznavanju terena neki mještani su uspjeli da pobjegnu u okolne šumarke ili da se sakriju u paprat i vrzinu u selu. Tako sakriveni gledali su svirepa ubistva nedužnog stanovništva. Zarobljeni su mučeni, masakrirani i spaljivani, umirući u najvećim mukama.

Za pokoj duša nastradalih srpskih civila danas su prislužene svijeće i položeno je cvijeće uz spomen-obilježje koje je nakon rata podignuto u ovom selu, u znak sjećanja na stradale.

Cvijeće su položile delegacije opštine Srebrenica, veterana, te Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila ove opštine.

Za ovaj zločin, kao ni za ostale masovne zločine nad Srbima srebreničkog kraja još niko nije odgovarao pred sudovima, iako su žrtve ubijane na najsvirepiji način.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić rekao je da su zločin u najvećem srebreničkom srpskom selu počinile komšije muslimani i da je neprihvatljivo da još niko nije odgovarao za zločine nad mještanima Brežana.

- Niko nije odgovarao zato što su ubijeni Srbi jer pravosuđe BiH i Haški tribunal omalovažavaju srpske žrtve i njihove porodice. O tome je besmisleno više govoriti, ali nikada nećemo odustati od borbe za istinu i za odgovornost zločinaca čije su dušmanske ruke kontinuirano činile zločine i pobile srpsko stanovništvo u ovom i brojnim selima srebreničke i bratunačke opštine - istakao je Kojić.

On je naveo da se zna ko su žrtve, kada su i kako ubijene i ko ih je ubio, a da je na Tužilštvu BiH da to dokumentuje i podigne optužnicu ili da nađe dokaze, ako ih eventualno nema dovoljno, a ne da stalno procjenjuje da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnica, što je sramota pravosuđa i licemjerstvo u civilizovanom svijetu.

Kojić je napomenuo da se još pet osoba iz ovog sela vode kao nestali, a da je nedavno pronađena kost koja pripada ranije ekshumiranom dijelu skeleta nestalog Milomira Dragičevića iz ovog sela.

Obradin Balčaković je pet sati vukao kroz šumu teško ranjenog brata Živorada da bi ga spasao od smrti.

- Bilo je strašno. Pucalo je sa svih strana. Od pucnjave, urlika, vikanja, galame i lupanja raznim predmetima stvorila se nesnošljiva buka. Upadali su u kuće i klali, ubijali ili palili žive ljude - prisjeća se Balčaković.

Preživjeli podsjećaju da su muslimanske snage najprije opkolile selo i započele pucnjavu, uz urlanje i ubijanje svih koje su stigli.

Mileva Rankić preživjela je napad na ovo selo, ali je tog dana ostala bez sinova - dvadesetogodišnjeg Miroslava i dvije godine starijeg Dragoslava, kao i muža Milisava.

Mileva je izgubila vjeru u pravosuđe i očekuje da će one koji su joj ubili supruga i sinove na kućnom pragu stići Božija pravda umjesto zemaljske nepravde.

- Godine prolaze, a niko ne reaguje i niko ne odgovara za ubijenu moju i djecu mnogih Srpkinja - priča ova majka.

Milovan Milošević je tog dana ostao bez devetnaestogodišnjeg sina Vidoja i oca Stanka, koji je imao 88 godina. Zbog posljedica ranjavanja tog dana jedva se kreće uz pomoć štaka.

Posmrtni ostaci Stanka Miloševića i gluvonijemih Dostane i Krstine Lazić, uprkos svim naporima, nikada nisu nađeni niti je ko odgovarao za zločin u ovom i ostalim srpskim selima u srebreničkoj opštini.

Porodice smatraju da to dodatno unosi nepovjerenje u institucije BiH i onemogućava proces međunacionalnog pomirenje i stvaranja povjerenja među preostalim stanovnicima.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Skelani Milan Rankić rekao je Srni da je od pedesetak predratnih kuća u Brežanima obnovljeno 30 i da se od 350 predratnih stanovnika samo 25 vratilo i stalno živi u selu.

- U selu nema djece. Žive samo starija lica. Imamo obnovljenu infrastrukturu, ali je narod izginuo, raselio se i pomro. Ljeti bude nešto više naroda jer dolaze i obrađuju malinu, a nakon berbe odlaze u Srebrenicu, mada najviše u Srbiju gdje se većina iselila - pojasnio je Rankić.

Selo Brežani je, kao i ostala srpska sela u Podrinju u koja su upale muslimanske snage, u potpunosti opljačkano i spaljeno.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: