Trebinje će dobiti Centar za upravljanje otpadom, a deponija Obodina obnovu i rekonstrukciju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje će dobiti Centar za upravljanje otpadom, a deponija Obodina obnovu i rekonstrukciju

Izvor: Radio Trebinje | Datum:02.07.2022.

Grad Trebinje kreće u obnovu i unapređenje deponije i izgradnju "Centra za upravljanje otpadom", saznaje portal Akta.ba.

 

Naime, u okviru projekta "Catalysing Environmental Financing for Low-Carbon Urban Development (URBANLED)", koji finansira GEF, a implementira UNDP u BiH, uključujući finansijsku podršku Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, izrađen je lokalni plan upravljanja otpadom sa zelenim logističkim šemama razvijen za Trebinje.

 

Lokalni plan upravljanja otpadom identifikovao je deponiju Obodina kao najveći emiter GHG gasova u sistemu upravljanja otpadom u Trebinju.

 

Deponija Obodina se nalazi u gradu Trebinju, u prirodnoj vrtači na lokalitetu Obodina, na 4 km od gradskog područja i oko 5 km od centra Trebinja. Deponija Obodina je u vlasništvu Grada Trebinja i kao deponija se koristi od 1965. godine. Ukupna površina postojeće deponije je 26.500 m2, a ukupna količina odloženog otpada je oko 300.000 m3. Dnevno se na ovu deponiju odlaže oko 30 tona otpada.

 

Podsjetimo, u 2006. godini izrađen je projekat sanacije i prenamjene u sanitarnu deponiju, a 2008. godine uslijedila su dodatna poboljšanja i izgradnja novog prostora za odlaganje otpada. Deponija preuzima samo komunalni otpad iz Trebinja.

 

U okviru projekta Svjetske banke Unapređenje sedam odlagališta čvrstog otpada u Bosni i Hercegovini, u 2019. godini, pripremljena je sljedeća dokumentacija za deponiju Obodina:

 

-Studija izvodljivosti – Unaprijeđenje nesanitarne deponije Obodina Trebinje u sanitarnu deponiju

-Idejni projekat – Dogradnja nesanitarne deponije Obodina Trebinje u sanitarnu deponiju

Preliminarna ekološka i društvena analiza.

Prema postojećoj dokumentaciji o prethodnim ispitivanjima, geostatski i geotehnički uslovi na deponiji su veoma povoljni za odlaganje otpada.

 

U dokumentaciji se navodi da bi obnova i unapređenje deponije bi značajno smanjilo njen negativan uticaj na životnu sredinu.

Najvažniji dio deponije je zona odlaganja. U ovoj zoni odvijaju se sve radnje vezane za istovar, posipanje, sabijanje i prekrivanje otpada. Takođe sprovodi mjere zaštite podzemnih i površinskih voda od zagađenja filtratom, kao i mjere prikupljanja i evakuacije gasova koji nastaju prilikom razgradnje deponovanog otpada", navedeno je u dokumentaciji.

 

Razvoj projekta zahtijeva prikupljanje i obradu hidroloških podataka koji se odnose na šire područje lokacije deponije, a koji će uključivati ​​sljedeće:

 

-izvorišta (kapacitet, kvalitet vode, korisnici, položaj u odnosu na deponiju itd.).

-površinske vode (vodotoci i akumulacije) sa proticajima, minimalnim, srednjim i maksimalnim, i kategorizacijom po kvalitetu.

-podzemne vode (maksimalni nivoi podzemnih voda, smjer kretanja, kvalitet vode i potencijalni korisnici).

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: