Obilježen 4. jul: Sjećanje na masovni otpor fašizmu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Obilježen 4. jul: Sjećanje na masovni otpor fašizmu

Izvor: radio Trebinje | Datum:04.07.2022.

Polaganjem cvijeća na spomenik palim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora u gradskom parku danas je u Trebinju obilježen 4. juli, Dan borca iz Drugog svjetskog rata.

Cvijeće su položile delegacije trebinjskog SUBNOR-a, gradske uprave i gradskog odbora Socijalističke partije.

Predsjednik SUBNOR Trebinje Rajko Ćapin je rekao da su se Trebinjci i Hercegovci, kao slobodoljubljiv i pravdoljubljiv narod koji gaji veliku ljubav prema rodnoj grudi, oštro i, nažalost, uz veliku cijenu suprostavili nadmoćnijem neprijatelju.

„Uz velike žrtve je izvojevana pobjeda i stvorena perspektivna zemlja kao što je bila Jugoslavija“, poručio je Ćapin.

Prema riječima predsjednika Skupštine grada  Dragoslava Banjka, 4. juli je datum kada se prisjećamo masovnijeg otpora fašizmu na prostorima nekadašnje Jugoslavije.

„U Hercegovini je i u junu te godine bilo više manjih otpora, prije svega ustašama koji su krenule da sprovode surovu politiku NDH, na ovim prostorima. Nakon 4. jula 1941. godine ništa više nije bilo isto. Neprijatelj se nije mogao osjećati sigurnim ni u jednom djelu nekadašnje Jugoslavije, a posebno u Hercegovini, koja je poznata kao ustanački kraj, čiji su stanovnici uvijek pružali otpor neprijatelju i svima koji su imali nečasne namjere“, istakao je Banjak.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: