Mogu li motociklisti preticati kolonu pred naplatnim kućicama, na graničnom prelazu...? | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mogu li motociklisti preticati kolonu pred naplatnim kućicama, na graničnom prelazu...?

Izvor: HERCEG RTV | Datum:04.07.2022.

Ometate li motocikliste možete biti kažnjeni!

Nekoliko sati čekate u koloni koja "gmiže" prema moru, a onda, kad ste konačno na redu, prestižu vas motociklisti. Skidaju kacige, rukavice, traže novac za cestarinu... Kidaju vam živce. Mogu li motoristi preko reda? Samo na raskrsnicama motociklisti moraju voziti u kolonama! Ometate li motocikliste možete biti kažnjeni!


Mnogim vozačima automobila smeta preticanje motociklista dok čekaju granični prelaz, ali neopravdano. Osim što stajanje na suncu zbog vrućine može biti opasno za motocikliste, preticanje kolona na graničnim prelazima zakon ne svrstava u prekršaje,je dodala viša policijska inspektorica Maja Ciperle Adlešič da kod preticanja postoji izuzetak za motocikale.

To je propisano Zakonom o sigurnosti u saobraćaju, gdje je propisano da vozač vozila s jednim tragom, ako je kolona vozila zaustavljena na cesti i na njoj ima dovoljno prostora, može proći pored zaustavljenog vozila ili kolone vozila desnom stranom uz primjerenu brzinu i oprez.

Izuzetak ne važi kada su se vozila u koloni zaustavila ispred raskrsnice. Budući da granični prelaz nije raskrsnica, dozvoljena je vožnja pored kolone.


Je li zatvaranje puta motoristima kažnjivo?

Uprkos tome što vozači motocikla mogu preticati kolonu vozila, događa se da im neki automobil namjerno žele prepriječiti put, što ne samo da je opasno i za vozača motocikla i za vozača automobila, već može biti i kažnjeno u slučaju kršenja pravila saobraćajnih propisa.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: