U tri beogradske opštine otkriveni komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U tri beogradske opštine otkriveni komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila

Izvor: RTRS | Datum:06.07.2022.

Na području opština Barajevo, Palilula i Surčin, na šest lokacija, otkriveni su komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila, izjavila je Milica Rajković, rukovodilac službe za laboratorijska ispitivanja Sektora ekologije i unapređenja životne sredine Gradske čistoće.
 

Rajković je za Tanjug rekla da Gradska čistoća detekciju virusa Zapadnog Nila radi od aprila na komarcima iz roda kuleks, kao i da se virus sredinom juna prvi put pojavio na teritoriji opštine Palilula.

- Naše ekipe postavljaju klopke za monitoring iz kojih se prebrojavaju uzorci komaraca, poliraju i to ide na analizu PCR metodom koja je senzitivna i vrlo specifična, tako da detektujemo RNK genom virusa - objasnila je Rajkovićeva.

Istakla je da moraju da postoje posebni klimatski uslovi da bi došlo do razvitka virusa: da spoljna temperatura u kontinuitetu pet do sedam dana bude između 25 i 30 stepeni.

Kako je navela, rezervoari za virus Zapadnog Nila su ptice i konji, a da ih na ljude ubodom prenose komarci.
Prvi simptomi da je čovjek zaražen ovim virusom su: povišena temperatura, osip u predelu grudi, malaksalost, bol u mišićima i blaga nesvjestica.

Rajkovićeva je naglasila da je neophodno obratiti se ljekaru odmah nakon pojave prvih simptoma, jer virus Zapadnog Nila može da izazove upalu mozga - meningitis i encefalitis, koje zahtijevaju bolničko lečenje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: