Otvorene 73. Dubrovačke ljetnje igre | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Otvorene 73. Dubrovačke ljetnje igre

Izvor: RTRS | Datum:11.07.2022.

Podizanjem zastave Libertas, uz stihove Himne slobodi ispred Crkve svetog Vlaha, sinoć su svečano otvorene 73. Dubrovačke letnje igre, na kojima će do 25. avgusta u 47 dana na 16 scenskih i ambijentalnih lokacija biti izvedeno 40 raznovrsnih programa.


 

Ovogodišnja ceremonija, koju je režirala Aida Bukvić prema scenariju koji je potpisala sa Marijanom Fumić, bila je u znaku 750. godišnjice donošenja Dubrovačkog statuta, ali i pojma slobode, a stihove Himne slobodi govorile su dvije ukrajinske glumice.

Nastupili su Dubrovački simfonijski orkestar pod upravom maestra Ivana Huta, solistkinja Kristina Kolar, Akademski hor Pro Musica, Hor Libertas, Dubrovački kamerni hor i Hor Blasius, Folklorni ansambl Lindo uz Festivalski dramski ansambl i studente glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istakao je da i danas odzvanjaju snažne i prosvjetiteljske reči Dubrovačkog statuta.

- Sa svakim jednako. Kneževi, savjetnici, suci, trgovci, pomorci, graditelji, porodični i poslovni odnosi, komunalno uređenje i urbanistička pravila. Niko i ništa nije bilo važnije - porucio je Franković.

Otvaranju su pored ostalih prisustvovali predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i izaslanik hrvatskog predsjednika Zdravko Zima.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: