Vladika Grigorije: Petar i Pavle, put hrabrosti i mudrosti | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Vladika Grigorije: Petar i Pavle, put hrabrosti i mudrosti

Izvor: radio Trebinje | Datum:12.07.2022.

Petropavlov manastir u Petrovom polju danas proslavlja krsnu slavu.

U prisustvu brojnih vjernika iz Hercegovine i Srbije, svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i episkop njemački Grigorije. 

Vladika Grigorije je u besjedi kazao da danas slavimo čudesne ličnosti, svete apostole Petra i Pavla.

„Ne zna se ko je od njih dvojice bolji i zaslužniji da crkva Gospodnja vijekovima traje i ne odustaje od vaskrsloga Hrista. Pošto je ova služba lijepo protekla ja ću da kažem par riječi o svetom Petru i nadam se da će vam te riječi biti utjeha i podstrek za život“, kazao je episkop Grigorije objasnivši da je sveti Petar u punom smislu te riječi živ čovjek, od krvi i mesa, koji je uvijek u inicijativi i vjeri, koji uvijek nečemu stremi, a ponekad kao čovjek griješi.

„Danas sam pomislio da je dobro da vam skrenem pažnju na to kako je onoga dana kada su došli ljudi da ubiju spasitelja u Maslinski vrt, Petar kao čovjek hrabrosti i vjere, izvadio nož i odsjekao uho jednom od onih koji su došli da hapse Hrista. A njegov učitelj koji je bio ugrožen je iscjelio uho vojniku a Petru je kazao da vrati nož u nožnicu. Petar ga je poslušao ali mu nije bilo pravo jer Petar je bio čovjek i nije mogao da shvati šta se to Božansko dešava. A druga stvar koja se iste noći desila je da ga se Petar odrekao i to tri puta, uprkos svojoj hrabrosti i vjeri. Odrekao ga se pred ženama a ne pred nekim strašnim vojnicima“, objašnjava vladika i kaže da se takvi trenuci dešavaju i među nama, među braćom, među običnim ljudima kada vrlo često kažemo da nekog nismo ni poznavali.

„Ali zamislite kakav je naš Bog. Svako od nas bi svom bratu rekao: ’Ti si kukavica, ti si mi uradio to i to!’, a Hrstos je pitao Petra: ’Voliš li me Petre?’.

 Ali ne gorko već radosno i spasonosno. Zašto je Petar vrhovni apostol? Zato što nije pao i posustao već se podigao i nije bježao od istine i činjenice da je slab ali je pošao za Hristom koji jedini je svet i jedini bez grijeha“, priča vladika Grigorije i podsjeća i na vrline apostola Pavla koji je pretrpio i progonstvo i šibanja, udaranja, sve radi Hristovog imena a na kraju je rekao: ’Nemam čime da se pohvalim sem svojim slabostima“, zaključio je episkop Grigorije u besjedi pred velikim brojem vjernika od kojih je jedan Trebinjac Mićo Višnjić, koji živi blizu ove svetinje.

„Za mene je ovo poseban dan kao i za moju porodicu. Mi redovno dolazimo na liturgije, inače, a posebno nam je važan praznik posvećen svetim apostolima. Živjeti blizu ove svetinje predstavlja blagoslov za mene i moju porodicu jer sa blagodaću svetitelja i blagodati Božijom, lako je živjeti i voditi porodičan život“, kaže Višnjić.

Takođe i za Nikolu Dupera, ovaj dan i ovo mjesto je posebno.

„Ja sam ovdje rođen i zato je prirodno da dolazim redovno. Naša vjera je u nama, ali je važno što imamo naše vladike na koje možemo da se ugledamo. Stvarno je danas veličanstveno u ovoj svetinji“, kaže Duper.

Liturgiji je prisustvovao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Nakon lomljenja slavskog kolača, upriličena je trpeza ljubavi.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: