И за нову школску годину бесплатни уџбеници у Српској | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

И за нову школску годину бесплатни уџбеници у Српској

Извор: RTRS | Датум:12.07.2022.

И за наредну школску годину у Републици Српској биће обезбијеђени бесплатни уџбеници за шта је извојено 4,5 милиона КМ, рекла је министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.
 

- Бесплатне уџбенике добиће ученици од првог до четвртог разреда основних школа, ученици побједници републичких такмичења, затим треће и свако наредно дијете из вишечланих породица и одлични ученици из вишечланих породица - додала је Тривићева.

Када је ријеч о запосленима у просвјети, она је истакла да ће им од августа плата бити повећана, што је шесто повећање у протекле три године.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да је у складу са реформским правцима донесен нови програм предшколског васпитања и образовања, те урађено више нових наставних програма за основно и средње образовање.

- У основном образовању нови наставни планови и програми односе се на дигитални свијет за трећи разред, српски језик, математика и ликовна култура за пети разред, историја за седми и осми разред, физичко и здравствено васпитање за седми разред, биологија, географија, физика, техничко образовање, основе информатике и ликовна култура за осми разред, те математика за девети разред - појаснио је Дамјановић.

Када је ријеч о средњем образовању, новине су, између осталих, наставни програми за општеобразовне и стручне предмете за трећи разред за сва занимања у 13 струка, затим за предмет Рачунарство и информатика за четврти разред гимназије општег и друштвено-језичког смјера, за предмете за други разред за занимања у оквиру струке Култура и умјетност, затим наставни план и стандарди занимања - зубни техничар и стоматолошки техничар у струци Здравство, те наставни програм за први разред за наведена занимања.

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Бојан Ђенић нагласио је да је за нову школску годину урађено по 15 нових уџбеника за основно и средње образовање, од чега 12 нових уџбеника за стручне предмете у средњим школама.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: