Додик: Улагања Владе Српске у Семберију кроз подстицај аграру 20 милиона КМ годишње | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Додик: Улагања Владе Српске у Семберију кроз подстицај аграру 20 милиона КМ годишње

Извор: RTRS | Датум:15.07.2022.

Република Српска у оквиру различитих подстицаја за пољопривреду улаже у Семберију 20 милиона КМ годишње и то се континуирано повећава, што значи да се повећава и производња, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
 

- Када додате и екстерне ствари које нису директно везане за давање пољопривредним произвођачима, као што је систем наводњавања и систем противградне одбране, што је веома важно за област пољопривреде, то говори да смо се организовано бавили тим питањем - рекао је Додик.

Он је истакао да власт у Српској увијек води рачуна о пољопривредним произвођачима.

- Када узмете улазе за производњу овогодишњег рода пшенице и откупну цијену, то је одрживо и ту сигурно има зараде, а оно што смо видјели на јучерашњем састанку са пољопривредицима у Бијељини, који је био веома коректан, то је да су људи забринути шта ће се десити касније - рекао је Додик синоћ за НТВ "Арена".

Он је навео да је прича о евентуалним протестима пољопривредника политизација и додао да је дијете села и да зна тежину и проблеме у овој области.

Додик је рекао да га је обрадовало то што се много младих и људи средњих година бави пољопривредом, те да су примједбе биле у вези са поступком додјеле земљишта у концесију и у закуп, јер људи желе више земље да раде и обрађују.

- Знамо да град Бијељина има 300 хектара земљишта које није подијељено и не жели то да учини. Покушавамо и ми да нађемо још неке резерве које можемо, да би онима који имају интерес дали то земљиште - најавио је Додик.

Он је поновио да је са пољопривредницима договорено да се аграрни буџет у идућем буџету Републике Српске повећа до 150 милиона КМ, а да подстицај за хектар пшенице буде 500 КМ, чиме се овим подстицајем рјешава неизвјесност у вези са цијеном нафте и ђубрива и олакшава наредна сјетва.

- Држава је заинтересована да се што више засије. У овој години је у Републици Српској засијано 20 одсто више него у претходној, што говори да су људи заинтересовани да то раде и то је успјех и саме државе - оцијенио је Додик.

Према његовим ријечима, пољопривредницима је на састанку у Бијељини гарантовано да им производња пшенице неће бити са губитком ни идуће године и да ће се интервенисати по потреби.

- Оно што се сигурно неће десити је да пољопривредни произвођач има губитак  поручио је Додик.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: