Nova odluka o nabavci stadionskih reflektora | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nova odluka o nabavci stadionskih reflektora

Izvor: Radio Trebinje | Datum:15.07.2022.

Skupština grada Trebinja u poslijepodnevnom nastavku zasjedanja donijela je novu odluku o načinu finansiranja izgradnje reflektora za potrebe stadiona u Policama, jer je na provodeni postupak javne nabavke po ranijoj odluci stigla jedna ponuda, sa znatno višim iznosom od procijenjene vrijednosti, odnosno sredstava planiranih za ovu nabavku.

 

Kako je navedeno u obrazloženju, poskupljenje ovih radova uslovio je poremećaj na tržištu, u prvom redu što u specifikaciji nabavke dominiraju čelik i elektro-materijali, koji su u međuvremenu bilježili višestruki rast cijena.

Prvobitno predloženom novom odlukom ukupan iznos investicije trebalo je da iznosi 2,2 miliona KM, ali su amandmanom skupštine većine, u toku zasjedanja, ti iznosi dodatno korigovani – pa će Grad Trebinje za izgradnju reflektora u tri budžetske godine ukupno planirati 1.671.410 KM, bez PDV-a.

Kako je obrazložio načelnik resornog odjeljenja Vedran Furtula, amandmanske korekcije u prvom redu „ohrabrene“ su novim tržišnim trendovima, koji nagovještavaju da bi cijene materijala i usluga u narednom periodu, kada se očekuje pokretanje novog postupka nabavke, trebalo da budu značajano niže. On je napomenuo da je, zbog ponude veće od trenutno osigurnih sredstava, prvobitno provedeni postupak – poništen.

 

Konačno usvojenom odlukom planirano je da se nakon izdvojenih 256.410 KM u prošloj, u ovoj godini za izgradnju reflektora iz budžeta izdvoji 685 hiljada KM, a u 2023. još 730 hiljada KM, sve bez PDV-a. Odlukom je precizirano da će, u slučaju da se tokom realizacije projekta obezbijede sredstva iz drugih izvora finansiranja, doći do korekcije iznosa planiranih u budžetu.

Furtula je podsjetio da je izgradnja reflektora dio obaveze koju je Grad Trebinje preuzeo prema Fudbalskom savezu BiH kako bi gradski stadion u Trebinju ispunio pravilnikom predviđene uslove za liceniranje Fudbalskog kluba „Leotar“ za nastup u Premijer ligi BiH. U zajedničkom aranžmanu, Fudbalski savez BiH trebalo bi da donira rasvjetna tijela, obaveza Grada je izgradnja cjelokupne reflektorske infrastrukture, što bi moralo da se završi do kraja naredne fudbalske sezone ili će, u suprotnom, klub izgubiti takmičarsku licencu.

Skupština je prihvatila i inicijativu Opštine Ravno za izgradnju vodovodnog sistema Trebinje – Ivanica. Izgradnjom ovog vodovodnog sistema, kako je rečeno, na obostrano zadovoljstvo dvije lokalne samouprave riješio bi se višedecenijski problem vodosnabdijevanja Ivanice, takođe i niza naselja na području između Trebinja i Ravnog, a istom trasom obezbijedila bi se vodovodna i druga infrastruktura za planirani objekat aerodroma.  

Skupština je donijela i odluku o prenosu prava korišćenja sistema video nadzora Grada Trebinja na Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, bez naknade - što je obrazloženo potrebom da se ova budžetska investicija u bezbjednost građana i njihove imovine na adekvatan način stavi u funkciju, te činjenicom da policija jedina može imati legalan pristup nadzornom sistemu i video snimcima.

Usvojen je i plan implementacije Strategije razvoja grada Trebinja (2018-2027.) za ovu godinu.







 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: