Priština nastavlja kampanju preotimanja srpskog kulturnog nasljeđa | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Priština nastavlja kampanju preotimanja srpskog kulturnog nasljeđa

Izvor: SRNA | Datum:16.07.2022.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je da Priština nastavlja sa besmislenim zahtjevima za "vraćanje" kulturnog nasljeđa, što nije ništa drugo nego nastavak kampanje preotimanja srpskog kulturnog nasljeđa i njegove zloupotrebe u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta takozvanog Kosova.

Lažna briga privremenih institucija u Prištini o kulturnom nasljeđu, koje pokušavaju da preotmu i prisvoje kao nasljeđe nepostojeće države, najbolje se pokazuje upornim negiranjem ugroženosti srpskog manastira Visoki Dečani, iako je ta ugroženost očigledna i ponovo potvrđena u izvještaju organizacije "Evropa nostra", navodi Ministarstvo.

Ističe se da privremene institucije u Prištini ne samo da ništa nisu preduzele kako bi se ugroženost tog manastira umanjila, već i dalje odbijaju da sprovedu odluku čak i sopstvenih institucija kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad 24 hektara zemljišta, a nastavlja se i sa dodatnim ugrožavanjem manastira izgradnjom puta kroz zaštićenu zonu manastira.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije ukazuje da je duga istorija skrnavljenja, uništavanja, ugrožavanja i pokušaja preotimanja srpskog kulturnog nasljeđa na Kosovu i Metohiji.

U protekle 22 godine na ovom prostoru je uništeno i oštećeno više od 136 crkava i manastira, više od 5.000 nadgrobnih spomenika, a uništeno je, ili ukradeno 10.000 ikona, crkveno-umjetničkih i bogoslužbenih predmeta.

Kako podsjećaju iz Ministarstva, 2006. godine, zbog nestabilne bezbjednosne situacije na Kosovu i Metohiji, srpski pravoslavni manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i Crkva Bogorodice Ljeviške upisani su na Listu svjetske baštine u opasnosti.

Organizacija za zaštitu kulturnog nasljeđa "Evropa nostra" saopštila je 13. jula da manastir Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji ostaje na Listi sedam najugroženijih objekata kulturne baštine u Evropi.

Ovaj srpski pravoslavni manastir iz 14. vijeka uvršten je na Listu sedam najugroženijih mjesta kulturne baštine u Evropi 2021. godine, a prilikom prošlonedjeljne posjete Kosovu i Metohiji, predstavnici "Evropa nostre" utvrdili su da ni godinu dana nakon objavljivanja liste nisu riješeni glavni problemi zbog kojih su Visoki Dečani ugroženi u znatnoj mjeri, navedeno je u saopštenju ove organizacije.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: