Odgovor Srbije na zabranu Vučiću da posjeti Jasenovac | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Odgovor Srbije na zabranu Vučiću da posjeti Jasenovac

Izvor: Rtrs | Datum:17.07.2022.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je da danas privatno posjeti Jasenovac i Pakrac, ali hrvatske vlasti neće mu dozvoliti ulazak u zemlju, piše Jutarnji list pozivajući se na izvore bliske hrvatskoj Vladi.

 

 

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da je zabrana predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da položi cvijeće u Jasenovcu antievropska i anticivilizcijska odluka Zagreba i najveći skandal u mordernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske.

 

Brnabićeva je navela da je zabrana privatne posjete mjestu na kojem je ustaški režim ubio na stotine hiljada Srba i gdje je bio logor za djecu, i više od prvorazrednog skandala.

 

- To je kao da predsjedniku Izraela zabranite da posjeti Aušvic - rekla je Brnabićeva i ukazala da je decenijama u Hrvatskoj na sceni relativizacija strašnog zločina koji se desio u Jasenovcu.

 

Brnabićeva je rekla da je Vučić i ranije želio da posjeti Jasenovac, ali da je bio zamoljen da zarad dobrih odnosa tu posjetu odloži, što je i učinio.

 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin najavio je da će od danas svi funkcioneri Hrvatske biti stavljeni na poseban režim kontrole, a nosioci službenih ili diplomatskih pasoša moraće posebno da najave i obrazlože svoju posjetu ili prolazak kroz Srbiju.

 

Vulin je, komentarišući odluku hrvatske Vlade da zabrani predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Jasenovac, rekao da će ovo važiti dok je on ministar policije Srbije ili dok Hrvatska ne počne da se ponaša kao da nije NDH, saopšteno je iz MUP Srbije.

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: