Španci će graditi 16 vjetrenjača u Dalmaciji | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Španci će graditi 16 vjetrenjača u Dalmaciji

Izvor: RTRS | Datum:19.07.2022.

Španska energetska kompanija Aksiona Energija najavila je izgradnju dva vetroparka u Hrvatskoj, iz kojih bi se dobijala struja za oko 60 hiljada domaćinstava.


 

Jedan park bi trebao da bude izgrađen na području Splita, a drugi između Šibenika i Knina, na šta će biti potrošeno blizu 100 miliona evra, izvještava Hina.

- U tim parkovima će biti ukupno 16 vjetrenjača koje će proizvoditi 203 gigavat-sati čiste energije godišnje, što je jednako potražnji iz oko 60.000 domaćinstava - saopštila je španska kompanija.

Kada ti parkovi počnu da rade 2024. godine, izbjeći će se godišnja emisija 135.000 tona ugljen-dioksida, dodala je kompanija sa sjedištem u Madridu, koja je ta dva projekta nazvala Opor i Boraja Dva.

Aksiona je ovaj posao dobila u sklopu javnih tendera koje su raspisali Hrvatski operator tržišta energije (HROTE), osnovan 2005, koji se bavi podsticanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, i hrvatska vlada.

Ugovor je sklopljen na 12 godina.

Aksiona je na području Splita počela da radi 2013. godine na tamošnjem projektu Jelinak, napominje se u tekstu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: