Visoki Dečani: Manastiru potrebna zaštita KFOR-a | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Visoki Dečani: Manastiru potrebna zaštita KFOR-a

Izvor: RTRS | Datum:22.07.2022.

Manastir Visoki Dečani saopštio je da je potrebno da vojnici KFOR-a i dalje čuvaju manastir, zbog napada albanskih ekstremista.
 

Visoki Dečani reagovali su na navode ministra kulture privremenih prištinskih institucija Hajrula Čekua koji je izjavio da Dečanima ne treba zaštita KFOR-a.

Manastir je na svom "Tviter" nalogu objavio da je zaštita KFOR-a potrebna zbog opšte političke, pravne i bezbjednosne nestabilnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji jer se kosovske vlasti ponašaju kao da je to čisto etnička albanska teritorija.

Manastir Dečani i Srpska pravoslavna crkva, ističu, izloženi su stalnom negiranju srpskog identiteta, prava uz medijski govor mržnje.

- SPC na Kosovu i Metohiji ostaje riješena da očuva svoj identitet, tradiciju, imovinska prava i vjerske slobode. Dok god smo ugroženi na Kosovu i Metohiji /što priznaju izvještaji Unesko, Evropa Nostra i druge međunarodne organizacije/ potrebna nam je posebna institucionalna zaštita i bezbjednosna zaštita KFOR-a - kaže se u saopštenju.

U saopštenju podsjećaju da je zaštita potrebna poslije četiri oružana napada albanskih ekstremista, ISIS grafita i hapšenja naoružane grupe pred kapijom manastira 2016.

Vlada u Prištini, napominju, nastavlja sa nepoštovanjem zakona i sudskih odluka.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: