Foča: Stravično stradanje jabučkih Srba tri decenije bez kazne | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Foča: Stravično stradanje jabučkih Srba tri decenije bez kazne

Izvor: SRNA | Datum:23.07.2022.

U Foči je danas obilježeno 30 godina od stravičnog zločina u kojem je muslimanska vojska ubijajući sve pred sobom popalila 18 srpskih sela šireg područja Jabuke, tada fočanske mjesne zajednice, na lijevoj obali Drine, podno Jahorine.

Tim povodom služen je pomen za 43 nevine srpske žrtve, a članovi porodica poginulih i delegacije opštine Foča i udruženja proisteklih iz Odbrambeno otadžbinskog rata prislužili su svijeće i položili cvijeće na Gradskom groblju Božovac.

Pripadnici tz. Armije BiH 23. jula 1992. godine na svirep su način ubili 43 srpska mještanina, među njima i dječaka od 13 godina Nova Eleza, slijepu staricu Milku Kovač, nepokretnu Zorku Simović, kao i partizanskog veterana iz Drugog svjetskog rata, junaka iz Bitke na Sutjesci i sa Sremskog fronta Miloša Vukovića.

Ubijeni su i stariji bračni parovi Milovan i Marija Skakavac, Miloš i Anđelka Trivun, Ostoja i Sofija Ćosović, Drago i Joka Stojanović.

Pravoslavna crkva Preobraženja Gospodnjeg minirana je i do temelja srušena.

Neđo Mastilo tog dana ostao je bez brata Radislava i velikog broja rođaka, komšija i prijatelja.

- Bilo je strašno, svako selo je napadnuto u isto vrijeme, nisu nikog poštedjeli, ubijali su sve redom, od djece do najstarijih. Nažalost, za punih 30 godina nikad se ništa nije preduzelo da zločinci odgovaraju - naveo je Mastilo.

On je dodao da je većina tada preživjelih Jabučana u međuvremenu pomrla, a isto tako i većina zločinaca.

- Tužilaštvo BiH najbolje bi bilo da podnese prijavu samo protiv sebe, što su dozvolili da prođe 30 godina da se ništa ne uradi - istakao je Mastilo.

Petroslavu Ćosoviću iz jabučkog sela Kolakovići otac Obren poginuo je na kućnom pragu.

- Nastradala je nejač, djeca, stari, nisu imali milosti ni prema kome, sve što se kretalo zlikovci su pobili. Jabuka danas tužno izgleda, povratnika je malo, mi obiđemo srpska groblja, naše poginule nećemo nikada zaboraviti - naglasio je Ćosović.

Predsjednik Udruženja prognanih i raseljenih Srba i svjedok zločina Ljubiša Simović rekao je da je ovo prvo masovno stradanje fočanskih Srba u proteklom ratu, te da je predmet "Jabuka" godinama bio u ladici Tužilaštva u Trebinju.

Prije nekoliko godina preuzelo ga je Tužilaštvo BiH, ali se još čeka na podizanje optužnica.

Simović je naveo da su predstavnici Tužilšatva BiH ranije u jednom navratu posjetili mjesto zločina, kada su mogli da se uvjere da su Srbi na tom prostoru branili svoja ognjišta, te da su najavili još jednu posjetu.

- Prije nekoliko dana su me zvali iz Tužilaštva, trebalo bi da dođu još jednom da obiđu teren, da uzmu fotografija, jer je to širi rejon od Jahorine do Previle. Obećali su mi da se radi na predmetu, da je tužilac zamijenjen, zbog korone nisu mogli raditi, ali se nadam da će ubrzo nešto biti, saslušavaju neke svjedoke, mi smo im dali neka imena naših komšija muslimana, koji su, nažalost, predvodili ovu jako dobro organizovanu akciju na prostoru Jabuke - naveo je Simović.

Nakon rata, Jabuka je pripala Federaciji BiH, pa se preostalo srpsko stanovništvo moralo seliti sa svojih ognjišta, a posmrtni ostaci većine ubijenih Jabučana tada su preneseni na Gradsko groblje Božovac u Foči, gdje je danas služen parastos.

Rodbina stradalih posjetila je i mjesno groblje u Jabuci.

Parastos ubijenim Jabučanima biće služen i na Preobraženje Gospodnje, 19. avgusta, kod spomenika u porti obnovljene jabučke crkve.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: