Ковачевић: Посљедице бомбардовања осиромашеним уранијумом трајаће вијековима | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Ковачевић: Посљедице бомбардовања осиромашеним уранијумом трајаће вијековима

Извор: RTRS | Датум:26.07.2022.

Токсиколог и некадашњи директор Центра за радиолошку заштиту у Институту за медицину рада и радиолошку заштиту Србије Радомир Ковачевић рекао је да ће посљедица НАТО бомбардовања Српске и Србије трајати вијековима.


 

Истакао је да је НАТО користио муницију са осиромашеним и обогаћеним уранијумом.

Ковачевић је рекао је да су испитивања, која су домаћи тимови радили послије НАТО бомбардовања 1999. године, показала да је уранијум пронађен у свим биљкама и код животиња, и домаћих и дивљачи.

- Пронађен је и у људима, а озбиљне посљедице трпимо и данас - рекао је Ковачевић, гостујући у нашем Јутарњем програму.

Указао је и на радиоеколошки мониторинг који је радио УНЕП, тијело УН које се бави испитивањем радиоактивности на цијелој планети, током и одмах послије НАТО агресије, у три наврата.

- Ми смо доказали и показали свијету шта су користили. Више ништа нису негирали, није био само уранијум 238, 234, 235, него и плутонијум и маса других радионуклида - истакао је Ковачевић, наводећи да наночестице уранијума са капима течности у ваздуху стварају аеросол и оне и дан-данас егзистирају око нас.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: