Večeras svečano otvaranje Pelješkog mosta | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Večeras svečano otvaranje Pelješkog mosta

Izvor: RTRS | Datum:26.07.2022.

Pelješkim mostom, koji će svečano biti otvoren večeras, saobraćajno će biti povezan jug Hrvatske sa ostatkom zemlje.
 

Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Ajfelovih kula, najveći je hrvatski infrastrukturni projekat finansiran iz fondova EU sa bespovratnih 357 miliona evra, što je 85 odsto troškova a na njemu je tokom 10 godina radilo nekoliko vlada.

Pelješki most prelazi preko morskog tjesnaca širine 2.140 metara, dug je 2.404 metra, s plovidbenim proFilom ispod mosta 200 puta 55 metara.

Svečano otvaranje mosta počinje u 20.15 časova na odmorištu Komarna, a predviđeno je da će trajati jedan i po čas.

Na svečanosti će se obratiti župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, izaslanik predsjednika Evropske komisije i potpredsjednik ovog tijela Dubravka Šuica, video-porukom kineski premijer Li Kećijang, a potom premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Povodom svečanog otvaranja tokom cijelog dana biće organizovan program s obje strane mosta – na odmorištima Brijesta i Komarna.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: