Linc počeo da gasi svjetla | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Linc počeo da gasi svjetla

Izvor: RTRS | Datum:29.07.2022.

Austrijski grad Linc donio je odluku o štednji električne energije smanjenjem osvjetljenja na javnim zgradama.
 


Linc (Foto: EPA/BARBARA GINDL)


Ubuduće će, u glavnom gradu austrijske pokrajine Gornja Austrija, javne zgrade i mostovi tokom noći samo do 23 časova biti osvijetljeni.

Pored toga donesena je odluka da se nađu dalji potencijali za štednju i izradi krizni plan, kao što je upravljanje uličnom i parking rasvjetom u slučaju potrebe, saopštile su vlasti Linca.

Na spisku zgrada koje poslije 23 časa neće biti osvijetljene nalazi se trenutno 31 zdanje, među kojima su stara i nova zgrada gradske skupštine, ali i mostovi i crkve.

One zgrade koje imaju LED osvjetljenje nisu obuhvaćene mjerom štednje.

Gradonačelnik Klaus Luger i njegov zamjenik nadležan za javnu rasvetu Martin Hajart objasnili su da će zgrade i mostovi ostati osvijetljeni, ali samo do 23 časa.

- Trenutna situaciji čini potrebnim da reagujemo i preduzmemo mjeru za štednju energije. Pozvano je i stanovništvo da se ophodi štedljivije prema potrošnji struje. Grad Linc daje primjer koji treba slijediti - naglasio je Hajart.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: