Djeca iz Hrvatske treba da posjećuju Jasenovac | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Djeca iz Hrvatske treba da posjećuju Jasenovac

Izvor: RTRS | Datum:29.07.2022.

Istoričar Predrag Marković rekao je da je zanimljiva inicijativa o organizovanju ekskurzije djece iz Srbije u Jasenovac, ali da bi više volio da tamo idu hrvatska djeca, poput svojih vršnjaka u Njemačkoj i Austriji koji idu u logore da se suoče sa svojom istorijom.
 

Marković je naveo da inicijativa Ministarstva prosvjete Srbije i Muzeja žrtava genocida, da se od naredne godine organizuju ekskurzije u Jasenovac, ima izazove, prvenstveno bezbjednosne.

- Ja bih više voleo da hrvatska deca idu u Jasenovac, kao što deca u Nemačkoj i Austriji idu u logore da se suoče sa svojom istorijom. Stvarno pomirenje će doći kada se na nivou škola i medija svako suoči sa svojim zločinima, a najveći zločin u 20. veku je Jasenovac - naglasio je Marković.

Konmentarišući hrvatsku relativizaciju zločina u Jasenovcu, Marković je za RTS istakao da je Jasenovac strašna rana u srpskoj istoriji, zbog čega je teško da se čovjek ne potrese kada čuje takva osporavanja zločina.

- U Hrvatskoj se relativizuju neke stvari. Hrvatska država bi najradije da se o Jasenovcu ne govori ništa - rekao je Marković.

Marković je ponovio da Katolička crkva u Hrvatskoj pokazuje ozbiljnu konfrontaciju sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom koji se ogradio od svih zločina u Drugom svjetskom ratu i rekao da je nasilno pokrštavanje zločin, što se dešavalo u logoru Jastrebarsko, gdje je veliki broj djece bio nasilno pokatoličen.

Marković je ukazao da se sve češće dešava da crkva u Hrvatskoj pokazuje mnogo veći konzervativizam od Vatikana, odnosno manju spremnost da se suoči sa strašnom prošlošću katoličke crkve u Drugom svjetskom ratu.

- Katolička crkva je disciplinovana organizacija, pa bi Crkva u Hrvatskoj u najmanju ruku morala da sluša svog papu - kaže Marković.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: