Crkva u Mesarima proslavila Ilindan | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Crkva u Mesarima proslavila Ilindan

Izvor: Radio Trebinje | Datum:03.08.2022.

U crkvi Svetog proroka Ilije u selu Mesari služena je sveta liturgija povodom krsne slave ovog hrama.

Liturgiju je služio otac Nikola Janković ispred Eparhije zahumsko hercegovačke, uz sasluženje sveštenika Dušana Vidačića iz Pirota, a prisustvovali su  vjernici iz sela Mesari, Žulja i Kovačina kao i gosti iz Sarajeva i Novog Sada.

Prema riječima oca Nikole, liturgiju je uveličalo prisustvo velikog broja djece.

„Ono što je posebno je da je liturgija nakon dugog niza godina, zbog radova, po prvi put služena u samoj crkvi. Završena je restauracija poda. Očekujemo u skorije vrijeme završetak ikonostasa i postavljanje ikona. Služen je i pomen upokojenim ktitorima i obnoviteljima hrama uz svetu litiju“, objasnio je otac Nikola.

 

Nakon svete liturgije upriličena je trpeza ljubavi.

Ovaj hram je proglašen Nacionalnim spomenikom BiH 2008. godine na osnovu Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Nacionalni spomenik čine: crkva svetog Ilije, praistorijska grobna gomila (tumulus), nekropola sa osam  stećaka i 31 krstača.

Prethodno je od strane Republičkog Zavoda za Zaštitu kulturno-istorijskog naslijeđa Republike Srpske od 27.04.1999.godine, proglašena za jedan od najznačajnih kulturno-istorijskih spomenika odnosno pravoslavnih hramova od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku.

Ovaj Zavod uradio je projekat obnove crkve i nadzire njegovu obnovu kroz stručni nadzor konzervatora uz podršku resornog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske,“M.H.ERS“ Z.P. “Hidroelektrane na Trebišnjici“ A.D.Trebinje, Grada Trebinja i drugih donatora koji su prepoznali njegov izuzetan kulturno-istorijski i svaki drugi značaj.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: