Završen 10. Festival mediteranskog i evropskog filma | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Završen 10. Festival mediteranskog i evropskog filma

Izvor: Radio Trebinje | Datum:06.08.2022.

Projekcijom filma „Stric“, dodjelom priznanja "Velika povelja Leotara" i koncertom Nikole Čuturila i benda na ljetnoj sceni Doma mladih večeras je završen 10. Festival mediteranskog i evropskog filma u našem gradu.

Film „Stric“, dugometražni prvenac Andrije Mardešića i Davida Kapca, u kojem naslovnu ulogu tumači doajen srpskog glumišta Predrag Miki Manojlović, imao je svjetsku premijeru drugog jula, na 56. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gdje je nagrađen Posebnim priznanjem jer je po ocjeni žirija riječ o „prvencu izuzetnog rediteljskog dvojca koji vješto i odvažno kombinuje elemente groteske i trilera“.

Nakon projekcije filma dodijeljene su „Velike povelje Leotara".

Žiri u sastavu Jadranka Bakmaz, profesor scenskih umjetnosti na beogradskom univerzitetu, Gulten Taranč, direktorka filmskog festivala u Izmiru i Svetlana Mitrović, kustos prvu „Veliku povelju Leotara"dodijelio je Mileniji Perišić za produkciju filma "Ključ" koja uprkos sučeljavanju sa svim problemima koje nosi realizacija jednog potpuno nezavisnog filma uspjevala da iznjedri atraktivnu žanrovsku i komercijalnu filmsku priču u dobrom standardu evropske kinematografije.

"Hvala organizatorima što su me pozvali na ovaj festival. Moj prvi festival i prvi igrani film i drago mi je da sam ovu nagradu dobila baš u Trebinju. Film završava svoju festivalsku karijeru i mislim da je ovo bilo sasvim dovoljno", istakla je Perišić.

„Velika povelja Leotara" dodijeljena je Radovanu Petroviću, reditelju filma "Tinin problem" za inovativno, idejno, hrabro i jasno tretiranje značajne teme kao i sveprisutnog društvenog problema u čitavoj Evropi.

Nagradu je u ime reditelja preuzeo Marijan Spasovski koji se zahvalio organizatoru i najavio dolazak i sljedeće godine na festival.

Treću ovogodišnju „Veliku povelju Leotara“ dobio je Srđan Dragojević za film "Nebesa" za autentičan autorski kontinuitet tretiranja društvenih fenomena sa podjednako svježom i cjelovitom umjetničkom strukturom filma koji prijemčivo komunicira sa publikom.

„Veliku povelju Leotara" dobio je Vladimir Jakšić, reditelj filma "Potraga za Vinčom" za dokumentarističku aktuelizaciju predstavljanja vinčanske kulture kao dio nacionalne kulturne baštine.

„Velika povelja Leotara“ otišla je u ruke reditelja Dimitrisa Juzepasa za kratkometražni film "Zdravlje" za vješto ukomponovanu filmsku priču koja izbalansirano sublimira mediteranski realizam i mitologiju.

Festival je zatvorio glumac Nenad Hadžimaričić koji je istakao da je Trebinje nestvaran grad, u kojem je u proteklih šest dana održan šampionski festival mediteranskog filma.

"Festival se ne završava, već od ovog trenutka počinje novi početak skupljanja novih filmova za sljedeću godinu", naveo je Hadžimaričić.

 

Festival je završen koncertom jednog od najpoznatijih beogradskih gitarista Nikole Čuturila Čuture i benda.

Tokom šest dana na trebinjskom filmskom festivalu, na šest atraktivnih lokacija, prikazano je 35 dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih ostvarenja iz 20 zemalja regiona, uz druženje sa glumcima sa prostora bivše Jugoslavije, ali i Grčke i Turske, umjetničke radionice i promocije knjiga.

Festival mediteranskog i evropskog filma organizovali su Tangram centar Beograd, Kulturni centar i Dom mladih Trebinje, a pokrovitelji su Ministarstva kulture Republike Srpske i Srbije i Grad Trebinje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: