Sve informacije na jednom mjestu: Kako aplicirati za Program energetske održivosti domaćinstava? | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sve informacije na jednom mjestu: Kako aplicirati za Program energetske održivosti domaćinstava?

Izvor: Radio Trebinje | Datum:16.08.2022.

Uslovi za učešće u programu

Elektroprivreda RS objavila je Osnovne uslove krajnjih kupaca iz kategorije domaćinstva za učešće u Programu.

Prema riječima Luke Petrovića generalnog direktora ERS, objekat na kom se gradi elektrana mora da posjeduje građevinsku dozvolu; krajnji kupac može biti lice sa godišnjom potrošnjom u periodu april 2021. godina - mart 2022. godina koja prelazi preko 3.000 KWh, a objekti moraju biti sa kosom krovnom površinom, koja je predviđena za instalaciju fotonaponskog sistema, sa orijentacijom ka jugu i/ili jugoistoku i/ili jugozapadu, pod uglom koji je jednak ili veći od 10 stepeni.Takođe predviđeno je da se projekat provodi na objektima sa trofaznim priključkom na elektrodistributivnu mrežu.

Dodatni uslovi za učešće u Programu su da krovne površine objekta ne smiju da budu u sjenci drugih susjednih objekata, drveća i slično  a pravo na učešće u Programu imaju kupci koji su izmirili svoje obaveze prema javnom snabđevaču MH „ERS“ MP za preuzetu električnu energiju u skladu sa ugovorom o snabdijevanju zaključno sa računom za mjesec jun 2022. godine. Krajnji kupac iz kategorije domaćinstva će biti u prilici prijaviti se za učešće u Programu na 45 šaltera Direkcije za javno snabdijevanje električnom energijom kupaca u RS u okviru MH „ERS“ MP na teritoriji cijele Republike Srpske popunjavanjem prijavnog lista, uz koji je neophodno dostaviti i odgovarajuću dokumentaciju. Prijavljivanje za učešće u Programu počinje danom objavljivanja Javnog poziva. Rok za podnošenje prijava je 30 kalendarskih dana od dana objavljivanja Javnog poziva.

Koje dokumente pripremiti? Kako se sve boduje?

Da bi krajnji kupac iz kategorije domaćinstva učestvovao u Programu energetske održivosti domaćinstava neophodno je da na šalterima javnog snabdijevanja zajedno sa šalterskim radnikom popuni prijavni list te priloži neophodnu u originalu ili ovjerenoj kopiji.

Prema pravilniku neophodno je dostaviti kućnu listu; potvrdu o primanjima po članu domaćinstva, Potvrdu od Zavoda za zapošljavanje ukoliko je član domaćinstva nezaposlen, Građevinsku dozvolu za objekat na kom se planira graditi elektrana te Saglasnost suvlasnika u slučaju da objekat na kome se gradi elektrana nije vlasništva 1/1.

Broj bodova se može ostvariti na osnovu sledećih kriterijuma:

Prosječna mjesečna primanja po članu domaćinstva a prednost imaju korisnici sa manjim primanjima po članu domaćinstva  – maksimalno 70 bodova; Ukupno ostvarena godišnja potrošnja u periodu april 2021. godina - mart 2022. godina (prednost imaju korisnici sa većom potrošnjom električne energije) – maksimalno 20 bodova;

Vlasnik brojila nezaposlen ili penzioner sa penzijom nižom od prosječne – maksimalno 10 bodova.

Krajnjim kupcima će biti omogućeno da iskažu zainteresovanost za većom potrošnjom električne energije (npr. prelazak na grijanje na električnu energiju), tj. da se kvalifikuju za veću snagu fotonaponskog sistema u odnosu na snagu koja im je neophodna da zadovolji potrebe za električnom energijom koju je imao u prethodnoj godini. Za ove krajnje kupce će se raditi dodatna analiza kako bi se pravilno utvrdila odgovarajuća snaga fotonaponskih sistema koji može da zadovolji zahtjeve za dodatnom potrošnjom.

Nakon što istekne rok koji bude ostavljen u Javnom pozivu za prijavu krajnjih kupaca za učešće, biće objavljen broj bodova krajnjih kupaca koji će ući u razmatranje i čije će se prijave dodatno provjeravati na licu mjesta od strane MH „ERS“.

Svi objekti krajnjih kupaca koji uđu u uži krug biće dodatno provjereni kako bi se potvrdio položaj i veličina krova, da li se isti nalazi u sjenci drugih objekata, drveća ili sl, a sve sa ciljem da se potvrdi ispravnost podataka dostavljenih putem prijavnog lista.

Ukupan broj bodova koje krajnji kupac može da ostvari je 100.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: