Luka Petrović: Brojni benefiti od ugradnje solarnih panela | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Luka Petrović: Brojni benefiti od ugradnje solarnih panela

Izvor: Radio Trebinje | Datum:16.08.2022.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović pozvao je građane da se prijave na danas objavljeni konkurs za program energetske održivosti domaćinstava i privrede.

U okviru ovog programa, biće odabrano 50.000 domaćinstava za instalaciju solarnih panela, koji će im umanjiti račune za struju i na koje se neće odnositi eventualna poskupljenja u budućnosti.

„Naša zamisao je da se instalisanjem solarnih panela na kućama građani ne plaćaju račune za struju 25 godina, koliki je vijek solarne elektrane već će 10 godina otplaćivati dio vrijednosti fotonaponskog postrojenja. Ako ste imali račun 70 KM u posljednjih 12 mjeseci vaš račun u narednih 10 godina za otplatu tog postrojenja će biti 63 KM puta 120 rata. Benefiti su ogromni, za ovaj poziv treba da aplicira svaka kuća, to će omogućiti 25-godišnju stabilnost jer će se za četvrt vijeka sigurno povećavati cijena električne energije, ali to naše sugrađane, koji potpišu ugovor o instalisanju solarne elektrane, neće zanimati jer će imati svoje postrojenje, svoju proizvodnju i otplaćivaće kako je  dogovoreno, biće energetski nezavisni“,  pojasnio je Petrović u Jutarnjem programu Radio Trebinja.

On je dodao da je osnovno ograničenje za korisnike ovog programa minimalna godišnja potrošnja električne energije od 3.000 kilovat časova.

„Kroz ovaj program će domaćinstvo moći trošiti 20 odsto više energije nego što je prije trošilo, a višak energije će biti distribuisan u elektrodistributivnu mrežu, što je značajna podrška budžetu svakog domaćinstva“, rekao je Petrović i  najavio da bi prva fotonaponska postrojenja u domaćinstvima mogla biti instalisana već krajem godine.

Petrović je istakao da će 50.000 domaćinstava, od 580.000 koliko u Srpskoj ima brojilo, aplicirati za ovaj program u kancelarijama za snabdijevanje električnom energijom i punktovima u elektrodistributivnim preduzećima širom Srpske.

„Od dokumenata je potrebno donijeti uvjerenje o kućnoj listi, potvrdu o primanjima svakog člana, potvrdu o nezaposlenosti ili potvrdu da je osoba penzioner, kopiju građevinske dozvole za objekat jer se na osnovu nje dobija priključak za struju. Prijave će se kompjuterski bodovati, a ciLJ je da se izaberu domaćinstva koja imaju najniža primanja po članu domaćinstva“, naglasio je Petrović.

Oni građani, dodaje, koji ne budu učesnici ovog projekta, imaju mogućnost da ugrade solarne elektrane, ali će ih, kako je istakao - koštati sigurno duplo više, a imaće i više posla oko izvođača radova.

„Ovo je jedinstvena prilika, šteta je da je ljudi ne iskoriste. Obezbijedili smo sistem prozjumera, proizvodite kad možete i šaljete u mrežu i imate prihode od viškova“, istakao je Petrović.

Gneralni direktor ERS je naveo da će se naredni program energetske održivosti odnositi na zajednice etažnih vlasnika, a treći segment projekta obuhvatiće bolnice, domove zdravlja, vodovode i vjerske objekte, koji će takođe dobiti mogućnost instalacije fotonaponskih postrojenja.

„Iako je kriza u svijetu, ovakvi programi će nam dugoročno obezbijediti da ne povećavamo cijenu električne energije. Treba čuvati enegiju, ona je naš resurs, što više energije ostane ERS, to će biti više novca i za RS“, istakao je Petrović.   


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: