Šesti Salon žilavke okupio poštovaoce carice vina | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Šesti Salon žilavke okupio poštovaoce carice vina

Izvor: Radio Trebinje | Datum:18.08.2022.

Na šestom Salonu žilavke, koji je održan u organizaciji Vinarije Vukoje, ovo čudesno vino su izložile 24 vinarije iz Hercegovine.

Radovan Vukoje kaže da snaga žilavke dolazi od vatre iz kamena i tako zajedno sa suncem čini sjaj u čaši.

„Prije šest godina sam došao na ideju da jedno veče svi zajedno posvetimo kraljici vina, onoj koja je karakteristična za naše područje. Veoma sam zadovoljan i srećan zbog ovakve manifestacije koja je zaživjela i što ovom vinu možemo da posvetimo vrijeme jer to zaslužuje“, rekao je Vukoje na otvaranju ove manifestacije koja okuplja veliki broj poštovalaca vina ali i koja je vrlo značajna i za sve ostale vinare koji proizvode Žilavku.

Gradonačelnik Trebinja, Mirko Ćurić je kazao da žilavku poistovjećuje sa našim narodom koji je žilav i koji je opstajao i u teškim i najtežim vremenima.

„Upravo Salon žilavke pokazuje da želimo da predstavimo ono što je autohtono, što nam je značajno. A to jeste svakako žilavka. Okupili su se ljudi iz cijelog regiona da bi probali ovo vino ali i oni koji su izložili je a radili su na njoj s velikom ljubavlju i pažnjom“, kazao je gradonačelnik Ćurić.

Božo Sekulović, vlasnik Vinarije „Sekulović“ kaže da je kvalitet žilavke sve bolji iz godine u godinu.

„Žilavka nam je važna zato je sigurno da se svaki vinar trudi da da sve od sebe da napravi što bolju i kvalitetniju“, dodaje on.

Igor Dabić, predstavnik vinarije „Dabić“ iz Trebinja rekao je da je žilavka kraljica hercegovačkog vinogorja, te da je ona najbolji produkt simbioze prirode i čovjeka u Hercegovini.

„Žilavka je lična karta svakog vinogradara u Hercegovini, volimo da je izdvojimo jer je ona najbolje što može da iznjedri ova zemlja“, dodao je Dabić.

Na pitanje sa kim se žilavka pije, odgovorio je: „Pa sa lijepim ženama“.

Ukusne specijalitete i ove godine je pripremio poznati kuvar Nihad Mameledžija.

Šesti Salon žilavke otvorio je glumac Goran Bogdan.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: