Svetom liturgijom počela proslava Svetog Preobraženja - krsne slave Trebinja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Svetom liturgijom počela proslava Svetog Preobraženja - krsne slave Trebinja

Izvor: Radio Trebinje | Datum:19.08.2022.

Obilježavanje krsne slave grada Trebinja i Sabornog hrama - Preobraženje Gospodnje počelo je jutros Svetom arhijerejskom liturgijom, u prisustvu mnogobrojnog naroda koji je došao iz raznih dijelova Republike Srpske, Srbije, regiona i Evrope.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg služe episkop zahumsko-hercegovačke i primorske Dimitrije, vikar vladike Grigorija Jovan i vladika mileševski Atanasije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije.

"U prvom djelu Božanske liturgije Gospod nas hrani svojim duhovnim riječima. Opis velikog događaja, velikog značaja. Značajnog za sva vremena. Imamo pred sobom opis događaja na Tavoru. Najveću dobit od tog trenutka imaju sveti apostoli i svetu proroci. Ali i mi braću i sestre nastojimo svim silama da se približimo Tavorskoj gori, da se približimo tom iskustvu koje su imali apostoli. Svaki hrišćanin nastoji da se približi Tavorskoj gori. Pokušajmo da shvatimo šta se dogodilo na Tavoru a to je kretanje sa zemlje na nebo i sa neba snishođenje ka zemlji. Gospod nam je otvorio nebesa i približio carstvo Nebesko", kazao je vladika mileševski Atanasije. On je kazao da i nakon grijeha je potrebno uzdizanje ljudske prirode.

Veliki broj vjernika učestvuje u liturgiju a među njima je i princ Filip i princeza Danica Karađorđević, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović.

Nakon liturgije biće upriličeno lomljenje slavskog kolača i dijeljenje grožđa .


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: